Τελευταία Νέα

Γεννηθήτω Ταμείο Απανθρακοποίησης - Κεφάλαια ως 2 δισ από τα CO2, ποιές οι δράσεις στα νησιά

Γεννηθήτω Ταμείο Απανθρακοποίησης - Κεφάλαια ως 2 δισ από τα CO2, ποιές οι δράσεις στα νησιά
4 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση των νησιών

Σημαντική σύσκεψη με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες της DG CLIMA και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είχε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προκειμένου να δοθούν οι κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης. Αυτό ανέφερε χθες η απόγευμα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το κόστος της πράσινης μετάβασης των νησιών.

Όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου στους ευρωπαϊκούς φορείς παρουσιάστηκαν οι δράσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρώς στα ελληνικά νησιά, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπέδειξαν, σύμφωνα με την ίδια «τη διοικητική διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων μας προκειμένου να φτάσουν στο επίπεδο έγκρισης από το ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αρχίσουν να ξεκλειδώνουν οι πόροι». Έτσι, χθες αποκρυσταλλώθηκε το πλαίσιο και από εκεί και πέρα πρέπει να εξειδικευθούν οι ελληνικές προτάσεις και τα έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν για τα ελληνικά νησιά ώστε να έχουμε ένα συνεκτικό και πλήρες οδικό χάρτη».


H Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση των νησιών. «Πρώτο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη πολλά από τα έργα που εμπεριέχονται σε αυτό βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα το Ταμείο έχει πολύ συγκεκριμένες προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να ολοκληρώσουμε τα έργα. Ενδεικτικά για το ΥΠΕΝ οι πόροι από το συγκεκριμένο Ταμείο ανέρχονται σε 5-6 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση πράσινων ενεργειακών επενδύσεων. Επίσης, έχουμε το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που ξεκλειδώνει οσονούπω ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο πολλών δισεκ. ευρώ. Και πάμε στο Ταμείο Απανθρακοποίησης που είναι στα σκαριά. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο. Σήμερα κατάλαβα το πόσο σημαντικό είναι, μετά τις συζητήσεις που είχα με τους ευρωπαϊκούς φορείς.
Το Ταμείο ξεκινά από το δικαίωμα της χώρας να διεκδικήσει πόρους, ζητώντας από την Κομισιόν να δημοπρατήσει 25 εκατ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων», τόνισε η κυρία Σδούκου.

Το ακριβές ποσό θα προκύψει έπειτα από τη δημοπράτηση των ρύπων, καθώς η τιμή τους είναι ευμετάβλητη. «Έχουμε κάνει διάφορα σενάρια από το πιο συντηρητικό που μπορεί να είναι της τάξης του 1 δις ευρώ έως το πιο αισιόδοξο που μπορεί να φθάνει τα 2 δις με τιμή ρύπων 85 ευρώ τον τόνο», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, ο οποίος μετέχει και στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του Ταμείου, επεσήμανε ότι το πιο πιθανό είναι οι ρύποι να δημοπρατηθούν σε υψηλές τιμές οπότε με μια μόχλευση 50% το διαθέσιμο κονδύλι θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.



Όσο για τις δράσεις που μπορούν να στηριχθούν, αφορούν καταρχάς στην αλλαγή ενεργειακού μοντέλου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά στα οποία θα προωθηθούν υβριδικά συστήματα παραγωγής ρεύματος (σε όσα θα παραμείνουν ΜΔΝ) ή έργα ΑΠΕ σε όσα διασυνδεθούν. Επίσης θα χρηματοδοτηθεί η ταχύτερη ηλεκτρική διασύνδεση καθώς και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, δηλαδή προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» μόνο για τα νησιά.

Σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η πρωτοβουλία των «GR-eco Islands». Μάλιστα, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, σύντομα σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, θα ακολουθήσει και άλλο νησί. Όπως ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση, θα δοθεί προτεραιότητα στα μικρά νησιά, όπου σήμερα λειτουργούν πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος, τα οποία παράλληλα θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο της διπλής νησιωτικότητας (αφορά νησιά με δύσκολη πρόσβαση, μέσω κάποιου άλλου νησιού). Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας αυτά θα είναι μεταξύ των κριτηρίων που θα περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία είναι έτοιμη και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί και θα απευθύνεται στους δήμους των μικρών νησιών.

Για τη χρηματοδότηση των έργων στα GR-eco Islands, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, μετά από συνεργασία με την Κομισιόν και το Υπουργείο Ανάπτυξης, και θα ακολουθήσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Επίσης, τόνισε ότι στο «παιχνίδι» έχει μπει και η ιδιωτική πρωτοβουλία. «Έχουμε αναπτύξει μια πρωτοβουλία προσκαλώντας τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής διακυβέρνησης να συμμετάσχουν σε αυτή τη πρωτοβουλία χρηματοδοτώντας και οι ίδιοι συγκεκριμένες δράσεις στα νησιά», κατέληξε η Γενική Γραμματέας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης