Ενέργεια

Γ.Αρβανιτίδης: Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλαγή στον κώδικα και φορολόγηση υπερκερδών

Γ.Αρβανιτίδης: Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλαγή στον κώδικα και φορολόγηση υπερκερδών
Ευρώπη και Ελλάδα προς αναζήτηση νέων ενεργειακών δρόμων

Οι δραματικές εξελίξεις στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο δείχνουν δυστυχώς ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν υψηλές. Η χώρα μας επηρεάζετε περισσότερο από άλλες χώρες, κυρίως διότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή ακρίβεια χτυπά όλες τις χώρες, η Ελλάδα υφίσταται τις πιο αρνητικές συνέπειες. Είμαστε μονίμως μέσα στις 3 πιο ακριβές χώρες στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Η τιμή της ηλεκτρική ενέργειας πενταπλασιάστηκε το 2021 στη χώρα μας και είμαστε το μόνο κράτος στην Ε.Ε., στο οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 25%, την ώρα που σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε.

Η Κυβέρνηση όφειλε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα. Φέρει ευθύνες για τις δικές της λανθασμένες επιλογές και προτεραιότητες. Η ευθύνη που δεν έχουν προχωρήσει οι Α.Π.Ε. στην χώρα μας βαραίνει την παρούσα Κυβέρνηση. Οι επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι που βάλανε εμπόδια στα πολλά μικρά έργα ΑΠΕ των πολιτών, των παραγωγών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα μπορούσαν να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μειώσουν μόνιμα το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των αγροτικών προϊόντων για παράδειγμα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που επέλεξε να αυξήσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση να εκτεθεί η χώρα στην εξωφρενική άνοδο των τιμών του.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δεν έκανε καμία δομική παρέμβαση στις στρεβλώσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και αρνείται να υιοθετήσει τις προτάσεις που έχει κάνει το Κίνημα Αλλαγής εδώ και μήνες για:

  1. Πλαφόν στην περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  2. Άμεση αλλαγή του κώδικα προμήθειας, ώστε τα σταθερά τιμολόγια να παραμένουν σε κάθε περίπτωση σταθερά, χωρίς ψηλά γράμματα.
  3. Φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέσω έκτακτης εισφοράς.


Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θυμηθεί το πως ξεκίνησε. Ξεκίνησε ως μια ενεργειακή ένωση άνθρακα και χάλυβα αναζητώντας οικονομίες κλίμακας και καταργώντας τέλη, δασμούς και εμπόδια στο εσωτερικό της. Η διαχείριση του άνθρακα έφτιαξε την ΕΚΑΧ, η διαχείριση της απανθρακοποίησης και η ενεργειακή αυτονομία θα δώσει νέα ώθηση στην Ε.Ε. Πρέπει λοιπόν να ξαναθυμηθεί την ιστορία της και να τολμήσει επιτέλους την έκδοση ευρωομολόγου για κοινή αγορά ενεργειακών πόρων. Πρέπει επίσης να αναζητήσει νέες εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και διαδρομές. Η ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Αφρική και το Ισραήλ, η επιτάχυνση της έρευνας νέων «πράσινων» τεχνολογιών είναι μερικά από τα βήματα που χρειάζεται πια να επιταχυνθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει και αυτή σε μια πιο γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε εκτεταμένες επενδύσεις στο δίκτυο, στις διασυνδέσεις με το εξωτερικό και σε καινοτόμα έργα αποθήκευσης ενέργειας που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους, ώστε να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες σε μόνιμη βάση.

Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είναι  Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – Αν. Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής, Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης