Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανατροπή δεδομένων: Εντολή Putin για πληρωμές φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια - Ο Σολτς επιμένει στο ευρώ

Ανατροπή δεδομένων: Εντολή Putin για πληρωμές φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια - Ο Σολτς επιμένει στο ευρώ
Ανοδικά στα 122 ευρώ/MWh τα TTF - Δεν επηρεάζονται οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Τελειωμό δεν έχουν οι ανατροπές στο περιεχόμενο των εντολών Putin για το φυσικό αέριο. Μετά τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου Προέδρου σε Olaf Scholz και Mario Draghi ό,τι οι πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, έρχεται να προστεθεί νέο επεισόδιο στο εν λόγω σίριαλ.
O Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό είναι αναγκαίο για να ισχυροποηθεί οικονομικά η Ρωσία.
Το ρούβλι έχει ανατιμηθεί σημαντικά από τα 140 ρούβλια ανά δολάριο στα 82,9 δολ και από 150 ρούβλια/ευρώ στα 90 ευρώ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την IEA τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 26 BCF την εβδομάδα που πέρασε.

Η υποτίμηση και ανατίμηση για το ρούβλι μέσα στον μήνα του πολέμου και των κυρώσεων φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

89_27.JPG


Η υποτίμηση και ανατίμηση για το ρούβλι μέσα στον μήνα του πολέμου και των κυρώσεων φαίνεται στο παραπάνω γράφημα.

Συγκεκριμένα, το Reuters μεταδίδει αυτή την ώρα ότι ο Vladimir Putin έχει δώσει εντολή να παγώσουν όλες οι συμβάσεις φυσικού αερίου προς την ΕΕ εν αναμονή της πληρωμής μόνο σε ρούβλια. Αναφορικά με την στάση των κρατών της ΕΕ, στο τραπέζι υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη σχετίζεται με την συμμόρφωση σε αυτό το καθεστώς των πληρωμών, είτε διαφορετικά θα τερματιστεί το 35% της ευρωπαϊκής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας δια στόματος Olaf Scholz είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να μπορούν να πληρώνουν σε ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος  και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Δεν επηρεάζονται τα ελληνικά μαρροπρόθεσμα συμβόλαια

Οι παρεμβάσεις Putin δεν επηρεάζουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει για παράδειγμα η ΔΕΠΑ Εμπορίας είτε άλλες ελληνικές εταιρίες αλλά αναφέρονται στην spot αγορά και σε βραχύβιες συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με όσα είπε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Αποφασίστηκε συγκεκριμένα: 

-Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

-Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ και τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

-Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που ενδεχομένως χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

-Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. 

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ

Tο ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), εξετάζει η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον.

Σκοπός είναι να πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Μπάιντεν θα αναφερθεί αργότερα σήμερα στις ενέργειες της κυβέρνησής του για την ενέργεια, ανήγγειλε ο Λευκός Οίκος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Μόσχα είναι ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Καλύτερο το κλίμα για τις συναλλαγές φυσικού αερίου νωρίτερα

Ένας πραγματικός «χαμός» επικρατεί στην ειδησεογραφία των τελευταίων 24ωρων περί της απαίτησης του Vladimir Putin, για πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια από τη μη «φιλικές χώρες».

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει αυτή την ώρα το CNBC, ο Putin φέρεται να διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi, ότι οι πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ.

Το σχέδιο που είχε απαιτήσει ο Putin από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Gazprom είναι έτοιμο και πιθανόν να δημοσιοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, την Τετάρτη (30/3/2022), ο Putin είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια.

Τα χρήματα θα πληρώνονται στην Gazprom Bank και θα μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Scholz δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης