Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TAP: Μέγιστο πιστωτικό όριο 50 εκατ ευρώ - Προϊόν εικονικής αναστροφής σε Νέα Μασημβρία και Κομοτηνή

TAP: Μέγιστο πιστωτικό όριο 50 εκατ ευρώ - Προϊόν εικονικής αναστροφής σε Νέα Μασημβρία και Κομοτηνή
Η εισήγηση του ΤΑΡ για της σχετικές τροποποίησεις κατατέθηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, και εγκρίθηκε

Στην απλούστευση και την επίσπευση των διαδικασιών παροχής εγγυήσεων για τους χρήστες του αγωγού μεταφοράς αερίου ΤΑΡ στοχεύει η τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του αγωγού, που ενέκρινε η ΡΑΕ μετά από σχετική εισήγηση της εταιρίας του ΤΑΡ. Με την ίδια απόφαση η Αρχή ενέκρινε την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος δυναμικότητας.

Ενδιάμεσο στάδιο

Η νέα διαδικασία προβλέπει την προσθήκη ενός ενδιαμέσου σταδίου για τις εταιρίες, που επιθυμούν την εγγραφή́ τους στο σύστημα του ΤΑΡ. Προς το σκοπό αυτό δημιουργείται λογαριασμός, στον οποίο τα εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούν να καταθέτουν χρηματικές εγγυήσεις έως 500.000 €, ακολουθώντας μια απλή́ διαδικασία. Για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών, η εταιρία θα έχει δικαίωμα εκμηδενισμού́ του πιστωτικού́ ορίου ενός μέλους σε περίπτωση ανεξόφλητων οφειλών, ενώ́ παράλληλα εισάγεται μέγιστο πιστωτικό́ όριο στα 50 εκατομμύρια Ευρώ, που αντιστοιχεί́ κατά́ προσέγγιση στη μέγιστη προσφερόμενη αδιάλειπτη δυναμικότητα για τα τέσσερα τρίμηνα ενός έτους αερίου.
Η εγγραφή στο σύστημα του ΤΑΡ θα γίνεται διαδικτυακά με τη συμπλήρωση μίας φόρμας με τα βασικά στοιχεία της εταιρίας (όνομα, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας).

Διακοπτόμενη δυναμικότητα

Επίσης ο ΤΑΡ πρότεινε την εισαγωγή νέου προϊόντος δυναμικότητας ως εικονική ανάστροφη ροή στα Σημεία Εξόδου του αγωγού ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία και στη Κομοτηνή. Το προϊόν αφορά στη διάθεση ημερήσιας διακοπτόμενης δυναμικότητας εισόδου στα προαναφερόμενα σημεία.
Ας σημειωθεί ότι η εισήγηση του ΤΑΡ για της σχετικές τροποποίησεις κατατέθηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, και εγκρίθηκε, μετά από δημόσια διαβούλευση και κάποιες αλλαγές, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην τελική απόφαση.
Ο αγωγός Transadriatic Pipeline (TAP) ξεκινά από τους Κήπους στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, μεταφέροντας φυσικό αέριο του Αζερμαϊτζάν στην Ευρώπη. Το δυναμικό μεταφοράς του ανέρχεται σε 10 bcm ετησίως με δυνατότητα αναβάθμισης ως τα 20 bcm.  Το έργο θα διασυνδεθεί με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό  IGB, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης