Ενέργεια

Εισαγωγές ρωσικού άνθρακα: Τι εξετάζει η ΕΕ και ο ενεργειακός διχασμός

Εισαγωγές ρωσικού άνθρακα: Τι εξετάζει η ΕΕ και ο ενεργειακός διχασμός
Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα

Το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζονται να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, από το οποίο όμως  θα εξαιρούνται και πάλι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 40% του συνόλου των αναγκών της ΕΕ, και είναι πολλές οι χώρες που έχουν διαμηνύσει πως δεν είναι ακόμη έτοιμες να απεξαρτηθούν από αυτό.

Απαραίτητη η ομοφωνία

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συζητά κυρώσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη Ρωσία τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ομοφωνία και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ συζητά κυρώσεις σε άνθρακα και πετρέλαιο από τη Ρωσία τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ομοφωνία και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Η στάση των κρατών μελών

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι σαφές ότι και τα 27 μέλη του μπλοκ θα ταχθούν υπέρ της κλιμάκωσης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, τόνισε ότι ο άνθρακας και το πετρέλαιο είναι μια επιλογή που θα συζητηθεί. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στην επέκταση των κυρώσεων σε άνθρακα και πετρέλαιο.

Ενώ ορισμένα έθνη υποστηρίζουν την απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας, άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι εξαρτώνται υπερβολικά για τη ρωσική ενέργεια και θα πλήξουν τις δικές τους οικονομίες περισσότερο από τις οικονομίες της Ρωσίας.

Η αντίδραση Αυστρίας, Γερμανίας

Κατά της επιβολής embargo στη ρωσική ενέργεια τάσσονται κυρίως η Γερμανία και Αυστρία.
«Ναι» σε επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία λέει η Γερμανία αποκλείοντας όμως το embargo στη ρωσική ενέργεια, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για τις συνέπειες στην οικονομία της ΕΕ. «Η ΕΕ πρέπει να διακόψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Christian Lindner, τονίζοντας ότι το ρωσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση.
«Η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πλήξει περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης