Ενέργεια

Ο IEA θα απελευθερώσει 120 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα - Πτώση πάνω από 4% για πετρέλαιο

Ο IEA θα απελευθερώσει 120 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα - Πτώση πάνω από 4% για πετρέλαιο

Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ

 

Upd Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και αφού οι μεγάλες καταναλωτικές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα αποθέματα σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) θα απελευθερώσουν 120 εκατομμύρια βαρέλια από στρατηγικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Αυτή η δέσμευση των 60 εκατομμυρίων ΗΠΑ αποτελεί μέρος των προαναγγελθέντων σχεδίων της Ουάσιγκτον να απελευθερώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες για ένα χονδρικό σύνολο 180 εκατομμυρίων βαρελιών.

Είναι η δεύτερη φορά που ο IEA, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλους καταναλωτές όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα, απελευθερώνει βαρέλια από τα αποθέματά του φέτος. Ο όμιλος έχει συνολικά περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε στρατηγικά αποθέματα.

Περί τις 22:17 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούσαν 4,2%, στα 102,16 δολάρια. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υοχωρούσε 4,59%, στα 97,28 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές αργού έχουν βιώσει εβδομάδες αστάθειας, με τις τιμές να αυξάνονται λόγω ανησυχιών για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις στη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Τον τελευταίο καιρό η αγορά υποχωρεί μετά τις εκδόσεις αποθεματικών μαζί με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, όπου μια αναζωπύρωση της πανδημίας έχει προκαλέσει lockdown πόλεων συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης.

Αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ΕΙΑ , ενώ οι αναλυτές περίμεναν μείωση. Η παραγωγή αυξήθηκε επίσης, αγγίζοντας τα 11,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα περισσότερα από τα τέλη του 2021, και η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν επίσης σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια από το στρατηγικό τους απόθεμα την εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη νέες κυρώσεις στη Μόσχα για δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, τις οποίες ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου». Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε στόχο αμάχους.

Τα 27 κράτη μέλη αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ που θα απαγόρευαν την αγορά ρωσικού άνθρακα και θα εμπόδιζαν τα ρωσικά πλοία να εισέλθουν στα λιμάνια της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου.

Η Βρετανία προέτρεψε τα κράτη G7 και το ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης