Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson - Στο επίκεντρο η ενεργειακή ακρίβεια

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson - Στο επίκεντρο η ενεργειακή ακρίβεια
Στη διάρκεια της ημέρας θα ακολουθήσει η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα

Σήμερα Πέμπτη, 7 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30 με την επίτροπο αρμόδια της θέματα Ενέργειας, Kadri Simson, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αργότερα, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας, στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Η αναβάθμιση των τερματικών σταθμών με τις νέες συνθήκες

Οι τερματικοί σταθμοί LNG αποτελούν το κλειδί της απεξάρτησης από ρωσικό αέριο και ήδη αρκετές χώρες της Ευρώπης σχεδιάζουν επενδύσεις. Η Γερμανία εξετάζει την ανάπτυξη διάφορων τερματικών LNG, συμπεριλαμβανομένης μίας μονάδας FSRU στο Wilhelmshaven, ενώ η Ιταλία διερευνά τόσο χερσαία όσο και πλωτά projects. Στη Βρετανία, τέλος, υπάρχουν ορισμένες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε λειτουργία, όπως το Teesside Gasport, το οποίο ανήκει τώρα στην Trafigura, και το οποίο αξιοποιείτο ως εισαγωγικό project FSRU, αλλά σήμερα έχει παροπλιστεί.

Στην Ελλάδα, ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει την προσθήκη μιας ακόμη αποθήκης, με την αγκυροβόληση ενός πλοίου στο λιμάνι τη Ρεβυθούσας, προκειμένου να αυξήσει την δυναμικότητα αποθήκευσης κατά 100.000 κυβικά μέτρα αερίου στην υφιστάμενη των 25.000 κυβικών μέτρων των τριών δεξαμενών σήμερα. Με το τρόπο αυτό η αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας θα αυξηθεί από τις 19-21 ημέρες σήμερα στον 1,5 μήνα.

H Eλλάδα με τη λειτουργία των νέων FSRU και την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου μπορεί να μετατραπεί σε Hub στην περιοχή της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης. Μέσω της Ελλάδας μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη αέριο από την Κασπία, την Ανατολική Μεσόγειο και LNG από διάφορες πηγές καλύπτοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, το 20% των ποσοτήτων που εισάγει σήμερα η Ευρώπη από την Ρωσία.

Εξάλλου οι αναλύσεις του Foreign Policy, που έχει δημοσιεύσει στην αρθρογαφία του το WEN έχουν δώσει μεγάλη σημασία στα FSRU που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και στον ρόλο που θα παίξουν σαν υποδοχέας και θεματοφύλακας του αμερικανικού LNG.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης