Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

B.Μπουζάλη (Mytilineos): Τι περιλαμβάνει το «Mytilineos Smart Cities» - Πρώτη «έξυπνη» πόλη τα Άσπρα Σπίτια

B.Μπουζάλη (Mytilineos): Τι περιλαμβάνει το «Mytilineos Smart Cities» - Πρώτη «έξυπνη» πόλη τα Άσπρα Σπίτια
Η «έξυπνη» πόλη απαντά με μία smart προσέγγιση στους όρους citizenship, governance και mobility

Μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία εγκαινιάζει η εταιρεία MYTILINEOS, κάνοντας την αρχή από τα Άσπρα Σπίτια στη Παραλία Διστόμου, το «σπίτι» των εργαζομένων του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος του Τομέα Μεταλλουργίας. Ειδικότερα, πρόκειται για την νέα υπηρεσία MYTILINEOS SMART CITIES.

Στο πλαίσιο του Forum των Δελφών, η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη παρουσίασε τη νέα αυτή πρωτοποριακή υπηρεσία και μίλησε για τις ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, η MYTILINEOS δημιουργεί μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, την πλατφόρμα, Smart Cities. Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, όπου η καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων θα είναι πιο εύκολη και βιώσιμη.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούνται βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών. Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες.

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project που παίρνει σάρκα και οστά με την εγγύηση της MYTILINEOS, για πρώτη φορά με την συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τι είναι μία «έξυπνη» πόλη;

Μία «έξυπνη» πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, την βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Η «έξυπνη» πόλη απαντά με μία smart προσέγγιση στους όρους citizenship, governance και mobility. Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Οι λεγόμενοι «prosumers» θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς θα είναι διασυνδεμένοι με τη νέα αγορά ενέργειας ως σημαντικοί εταίροι και συνεργάτες μέσω του blockchain και φυσικά θα έρχονται σε επαφή με όλους τους stakeholders της «έξυπνης» πόλης.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις πόλεις θα περιλαμβάνουν:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
  • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
  • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικείες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» συσκευές όπως μετρητές μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκά panel, αλλά και
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Έτσι - με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών – θα αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις διαδρώντας ουσιαστικά με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές.

Μέσω της πλατφόρμας Smart Cities θα εφαρμοστούν επιπλέον έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, Citizen/Tourist services που θα μπουν στη ζωή των πολιτών για να την κάνουν πιο εύκολη. 

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο σε αυτή την net zero πόλη θα έχουν οι αρχές της βιωσιμότητας. Η «πράσινη» ενέργεια θα αντιστοιχίζεται με την συνολική ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία των πολιτών μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και την διάχυση της πληροφορίας σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό, η σημασία της τεχνολογίας στο επίπεδο ζωής.

Το πρώτο βήμα στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου

Το πρώτο έργο των υπηρεσιών MYTILINEOS Smart Cities θα υλοποιηθεί στα Άσπρα Σπίτια της Παραλίας Διστόμου. Έτσι, η πρότυπη αυτή κοινότητα που είναι το «σπίτι» των εργαζομένων του Αλουμίνιου της Ελλάδος, θα μετατραπεί στην πρώτη πιλοτική «έξυπνη» πόλη που θα έχει ως στόχο την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού μέσα από ποικίλες πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις.

H MYTILINEOS πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά. Δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, αλλά τις οδηγεί. Εντείνει τις προσπάθειές της και δημιουργεί σταθερές ως σημείο αναφοράς για ένα μέλλον πραγματικά βιώσιμο για όλους, καθώς το σύνολο της εταιρείας μετασχηματίστηκε με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο επίκεντρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η MYTΙLINEOS αναλαμβάνει να φέρει το μέλλον για τις πόλεις αξιοποιώντας το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Με την μεγάλη της εμπειρία στις υποδομές, τα έργα και την ενέργεια κάνει πράξη κάτι που κάποτε μπορεί να φάνταζε αδύνατο.

Ένας νέος κόσμος με ανεξάντλητες δυνατότητες ανοίγεται, μέσα από ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης