Ενέργεια

Η ζήτηση από Ευρώπη και Ασία άδειασε τις αποθήκες φυσικού αέριου στις ΗΠΑ

Η ζήτηση από Ευρώπη και Ασία άδειασε τις αποθήκες φυσικού αέριου στις ΗΠΑ
Σε χαμηλά επίπεδα τα αποθέματα λόγω των εξαγωγών
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδό τους σε περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς η ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό έχει αδειάσει τις αποθήκες και έχει αφήσει τα αποθέματα πολύ κάτω από το μέσο όρο για την εποχή του χρόνου, παρά τον ήπιο χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στο Henry Hub στη Λουιζιάνα έχουν αυξηθεί στα 6,40 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.
Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στη Βορειοανατολική Ασία (33 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες) και τη Βορειοδυτική Ευρώπη (34 $).
Η πλήρης σύγκλιση των τιμών αποτρέπεται από την περιορισμένη ικανότητα υγροποίησης για εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ικανότητα επαναεριοποίησης για εισαγωγές στην Ασία και την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε άλλες περιοχές και οι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία ανεβάζουν τις τιμές των ΗΠΑ λόγω της αυξημένης ζήτησης και των τιμών για το LNG.
Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% το τρίμηνο από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά λιγότερο από 5%.
Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές LNG αντιπροσώπευαν το 12% της εγχώριας παραγωγής ξηρού αερίου τον Ιανουάριο του 2022, από 8% τον Ιανουάριο του 2020 και 3% τον Ιανουάριο του 2018.

Οι εξαγωγές έχουν επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι τιμές των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά οι αυξανόμενες εξαγωγές LNG δημιουργούν σταδιακά στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και την Ασία.

Αποθέματα

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έκλεισαν τον χειμώνα σε μόλις 1.382 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την 1η Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους από το 2019 και πριν από αυτό το 2014.
Τα αποθέματα σε υπόγεια αποθήκευση ήταν 316 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (19%) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της περιόδου 2015-2019 πριν από την πανδημία.

Λόγω των ισχυρών εξαγωγών, τα αποθέματα εξαντλήθηκαν περισσότερο από το συνηθισμένο παρά τις υψηλές τιμές και τη χειμερινή ζήτηση θέρμανσης που ήταν 8% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Αντανακλώντας το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κινήθηκαν σε ισχυρή οπισθοδρόμηση, με τις κοντινές τιμές να αυξάνονται για να μειώσουν την κατανάλωση και τις εξαγωγές να ενθαρρύνουν για περισσότερη παραγωγή.

Το ημερολογιακό περιθώριο ενός έτους για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Henry Hub έχει υποχωρήσει σε περισσότερα από 2 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, τοποθετώντας το στο 99ο εκατοστημόριο για όλες τις ημέρες διαπραγμάτευσης από το 2007.

Οι υψηλότερες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να ενθαρρύνουν τις γεωτρήσεις, με τον αριθμό των εξέδρων με εστίαση στο φυσικό αέριο να ανέρχεται σε 138 την περασμένη εβδομάδα, από 106 στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο αριθμός των εξέδρων με εστίαση στο φυσικό αέριο αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με ανάλυση του αριθμού των γεωτρήσεων που δημοσιεύτηκε από την Baker Hughes.

Οι αυξημένες γεωτρήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους και μέχρι το 2023, κάτι που θα χρειαστεί με την ζήτηση για LNG παραμένει υψηλή καθώς οι αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία προσπαθούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης