Ενέργεια

Μητσοτάκης: Καθαρή εικόνα ως το 2023 για την πιθανή εύρεση κοιτασμάτων - Σκρέκας: Task force για την εξέλιξη των ερευνών

Μητσοτάκης: Καθαρή εικόνα ως το 2023 για την πιθανή εύρεση κοιτασμάτων - Σκρέκας: Task force για την εξέλιξη των ερευνών
Σε 6 περιοχές επιταχύνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Σχετικά Άρθρα

UPD (12.10) Στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής επανέρχονται μετά από πολλά χρόνια και εξαιτίας της προτεραιότητας για την απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ.

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές.

«Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους». «Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής. «Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αποσαφήνισε όμως ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε. «Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κ. Σκρέκας: Task force για την εξέλιξη των ερευνών


Στις τρεις ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας. «Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, έτσι όπως τον περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα».

Α. Στεφάτος: Αρχίζουν να ενώνονται τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα μας γεμίζει με ευθύνη και την υποχρέωση να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας για να μπορέσουμε να παραδώσουμε αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Η βούληση η οποία δηλώνεται σήμερα και η στρατηγική να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο το οποίο πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα, μόνο σωστή μπορεί να είναι και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη στρατηγική όσον αφορά το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής μετάβασης, ανέφερε Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

Α.Σιάμισιης: Επιτυχείς οι σεισμικές δισδιάστατες έρευνες

«Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε τις σεισμικές δισδιάστατες έρευνες σε δύο περιοχές στο Ιόνιο -στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό- με απόλυτη επιτυχία και με το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διαδικασία», προσέθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Μ. Ρήγας: Μετά από 22 χρόνια η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε στην πρώτη γεώτρηση η οποία θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια. Στη γεώτρηση στην περιοχή της Ηπείρου, σε μια περιοχή η οποία -όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός- είναι μακριά από τις ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας.

«Και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μπορεί να ανησυχούν, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Στη σύσκεψη έλαβε επίσης μέρος η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αφορούν τις εξής περιοχές:

Block 2 (Energean 75%- EΛΠE 25%), Iόνιο ( EΛΠE 100%), Kυπαρισσιακός (EΛΠE 100%), NΔ Kρήτης (Total 40%, ExxonMobil 40%-EΛΠE 20%), Δυτικά Κρήτης (Total 40%, ExxonMobil 40%-EΛΠE 20%) και Ιωάννινα (Energean 100%, χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική παρουσίαση


Nωρίτερα,

Τον νέο οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με έμφαση στις περιοχές Κρήτης και Ιονίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα γραφεία της ΕΔΕΥ τα οποία θα επισκεφτεί στις 10. 30 το πρωϊ όπου και θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Αριστοφάνη Στεφάτο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών η υλοποίησή του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από πλευράς των επενδυτών. Το μήνυμα αυτό θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σαφές, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς της Πολιτείας για να ξεπεραστούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον νέο αυτό σχεδιασμό χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρίες αναδόχους των συγκεκριμένων περιοχών.
Εμμέσως πλην σαφώς θα πει σε Total- ExxonMobil και ΕΛΠΕ ότι εάν δεν ¨τρέξουν¨ τα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να υπαναχωρήσουν από το project και να αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται.

H Chevron στη θέση της Total;

Ανεπίσημα επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές η πρόθεση της Total για έξοδο από την ελληνική αγορά στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής επένδυσης της γαλλικής εταιρίας από τον κλάδο του up stream, όπως και το ενδιαφέρον άλλων μεγάλων πετρελαϊκών για συμμετοχή στο progect της Κρήτης όπως της Chevron.
Ζητούμενο σε πρώτη φάση, είναι η διερεύνηση των περιοχών Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των Total-ΕxxonMobil –EΛΠΕ και του Ιονίου (ΕΛΠΕ), ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους.

Τι αναφέρει η έκθεση του ΙΕΝΕ

Σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι, με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ, αναφέρει το ΙΕΝΕ. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.

Οι αγωγοί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνδέσει την επανεκκίνηση του προγράμματος υδρογονανθράκων και με τους αγωγούς για την έξοδο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και το ρόλο της ΕΔΕΥ μετά την συγχώνευση και της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, εταιρίας που προέκυψε από την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και στην οποία συμμετέχουν πλέον με ποσοστό 65% η ΕΔΕΥ και 35% τα ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης