Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου για την Ποιότητα Ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής

ΡΑΕ: Τεχνική υποστήριξη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου για την Ποιότητα Ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής
Ποιους τομείς καλύπτει το έργο

Σε δαπάνη για την παροχή τεχνικής υποστήριξης για την προετοιμασία εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου αναφορικά με την Ποιότητα Ενέργειας στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) προχώρησε η ΡΑΕ.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά τα εξής:

α) Ανάπτυξη ρύθμισης για την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος, από τον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ, σε καταναλωτές του ΕΔΔΗΕ οι οποίοι υφίστανται διακοπές ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας.

β) Θέσπιση του Εγχειριδίου Ποιότητας Ενέργειας του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ: Επεξεργασία εισήγησης Διαχειριστή ΕΔΔΗΕ και διαμόρφωση σχετικών απόψεων και προτάσεων της ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την εποπτεία και την οικονομική ρύθμιση της δραστηριότητας της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή είναι ειδικότερα αρμόδια για τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, της μεθοδολογίας υπολογισμού του εύλογου εσόδου του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), του ύψους του εύλογου εσόδου, καθώς επίσης προδιαγραφών και απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι χρήστες του ΕΔΔΗΕ. Συναφώς, με τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ (ΚΔΕΔΔΗΕ) δημιουργείται, μεταξύ άλλων, ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ποιότητας ενέργειας (συνέχεια τροφοδότησης και ποιότητα τάσης) στο ΕΔΔΗΕ μέσω της παροχής οικονομικού κινήτρου προς τον Διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ.

Για την ενεργοποίηση του πλαισίου αυτού, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ενέργειας που απολαμβάνουν τόσο ο μέσος καταναλωτής του ΕΔΔΗΕ (ρυθμιστικό πλαίσιο προδιαγραφών ολικής απόδοσης), όσο και οι χειρότερα εξυπηρετούμενοι (ρυθμιστικό πλαίσιο προδιαγραφών εξατομικευμένης απόδοσης), απαιτείται σύμφωνα με τον ΚΔΕΔΔΗΕ η έκδοση πρόσθετων αποφάσεων της ΡΑΕ, με αντικείμενο τη θέσπιση του Εγχειριδίου Ποιότητας Ενέργειας και τον καθορισμό τιμών των παραμέτρων των μηχανισμών κινήτρων. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εκδοθεί ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ποιότητα ενέργειας είναι επιθυμητό να εφαρμοστεί από το 2025. Επιπροσθέτως, η ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση, τα τελευταία χρόνια, εκτεταμένων και μεγάλης διάρκειας διακοπών ηλεκτροδότησης μεμονωμένων καταναλωτών ή/και ομάδων καταναλωτών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, επιβάλει τη συντομότερη εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου προδιαγραφών εξατομικευμένης απόδοσης ειδικά για τις διακοπές ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας.

Η παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τη ΡΑΕ για τα ανωτέρω θέματα κρίνεται αναγκαία για την ολοκληρωμένη και ποιοτική αντιμετώπιση του συνόλου των λεπτομερειών του αντικειμένου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης