Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το δίλημμα Περιστέρη για την Τέρνα Ενεργειακή και η πιθανή εμπλοκή Macquarie

Το δίλημμα Περιστέρη για την Τέρνα Ενεργειακή και η πιθανή εμπλοκή Macquarie

Τα συν και τα πλην ενός deal που θα κάνει λόγω ανάγκης και όχι λόγω στρατηγικής επιλογής ο πρωτοπόρος των ΑΠΕ

Καθώς η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή ανεβαίνει στο ταμπλό εντείνεται η φημολογία, αλλά και οι διαρροές πληροφοριών από παράγοντες του κλάδου ότι η Τέρνα Ενεργειακή θα μεταβιβαστεί στο Macquarie  που έχει ήδη το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε τιμή υψηλότερη των 20 ευρώ/μετοχή.

Σίγουρα αν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, το Fund το οποίο έχει υψηλά κέρδη και προχωρά σε πλήθος κινήσεων θα έχει στόχο να πάρει το σύνολο των μετοχών και όχι ένα ποσοστό της τάξης του 25% όπως αναλύει σήμερα το Bankingnews.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο Γιώργος Περιστέρης θα αποφασίσει να μεταβιβάσει τη Τέρνα Ενεργειακή σε μια περίοδο που οι προοπτικές του κλάδου των ΑΠΕ έχουν ισχυροποιηθεί περαιτέρω και αποτελούν μονόδρομο τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Και αυτό διότι, η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή έχει προβεί σε στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς ομίλους όπως η Ocean Wind στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών, όπου αναμένεται σύντομα το θεσμικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις τη δεκαετία που διανύουμε. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα αν ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει την πρωτοπορία στον τομέα των ΑΠΕ, θα εγκαταλείψει τον κλάδο και την κορωνίδα των δραστηριοτήτων του ευρύτερου Ομίλου του, πριν ωριμάσουν υπεραξίες και αποδόσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι η κεφαλαιοποίηση της μακροπρόθεσμα μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δις.

Και αυτό γιατί δεν θα αποτελεί μια στρατηγική απόφαση, αλλά θα αποτελεί επιχειρηματική απόφαση που θα υπαγορεύεται από τον συνολικό υπερδανεισμό της ΓΕΚ Τέρνα αλλά και του ιδίου, ο οποίος ανέλαβε σε υψηλά επίπεδα να επαναγοράσει τις μετοχές των Ολλανδών της Reggeborgh μετά το εκβιαστικό deal του 2021. Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι: Ακόμα και αν η ΓΕΚ Τέρνα για μια κεφαλαιοποίηση της τάξης για παράδειγμα των 2,2-2,3 δις. λάβει 650 εκατ. πουλώντας το ποσοστό που έχει στην Τέρνα Ενεργειακή, θα κάνει νόημα με την έννοια ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου προσεγγίζουν τα 2,4 δις.

Αυτά τα σενάρια λένε ότι ο ίδιος ο κ. Περιστέρης με ποσά της τάξης των 250 εκατ. που ενδέχεται να λάβει, θα αποκληρώσει τα προσωπικά μετοχοδάνεια.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, ο μεγαλομέτοχος της ΓΕΚ Τέρνα θα μείνει εκτός της μεγάλης κούρσας των ΑΠΕ και θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και στον κατασκευαστικό τομέα έχοντας υπό τον έλεγχό του τη ΓΕΚ Τέρνα, που θα πρέπει ακόμα και τότε να βελτιώσει τις ταμειακές της ροές και να καταστήσει κερδοφόρο το mega έργο της Εγνατίας, για το οποίο η αγορά διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις.

Τούτου δοθέντος, τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς η λογική αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Τέρνα Ενεργειακής προς τα 2,2 δις. ισχυροποιεί την καθαρή θέση της ΓΕΚ Τέρνα, την προσωπική θέση του Περιστέρη και ταυτόχρονα διατηρεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για ένα super deal σε βάθος χρόνου.

Το ποσοστό Μαρινάκη

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο υφίσταται στον όμιλο της Τέρνα Ενεργειακής είναι η σημαντική συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος με την επένδυσή της στην Τέρνα Ενεργειακή ένα χρόνο πριν πέτυχε δύο πράγματα. Το ένα να κάνει προσωπικά μια πολύ καλή επένδυση, όπως αποδεικνύεται και δεύτερον να βοηθήσει προσωπικά τον Γ. Περιστέρη να ανταποκριθεί στο εκβιαστικό deal της Reggeborgh.

Οκ. Μαρινάκης λόγω του ειδκού βάρους του, ισχυροποιημένος ναυτιλιακά και με ευρεία εκδοτική δραστηριότητα, είναι φυσικό να έχει στόχο να ρευστοποιήσει τη θέση του, καθώς οι δραστηριότητές του είναι πολυσχιδείς και δεν συγκεντρώνεται στον τομέα των ΑΠΕ. Εδώ προκύπτει ένα μείζον ζήτημα για το πως θα ρευστοποιήσει ποσοστό ο κ. Μαρινάκης και με ποιον τρόπο.

Η Macquarie

Φαίνεται σαν ο κύριος αγοραστής της Τέρνα Ενεργειακής από τον κ. Περιστέρη. Η Macquarie αγοράζει ήδη μονάδες ΑΠΕ και άδειες στα Βαλκάνια ειδικά στην Ρουμανία και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Όμιλο της ΔΕΗ, καθώς διαθέτει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έχει τοποθετήσει καφάλαια 2,1 δις. και συμμετέχει στο management.

Το να κάνει ένα deal, όπως είχε γράψει το WEN το 2022 με την Τέρνα Ενεργειακή, κρίνεται απόλυτα λογικό σε συνδυασμό και με ενδεχόμενες επενδύσεις και οικονομίες κλίμακος που μπορεί να γίνουν με τον όμιλο της ΔΕΗ. Ο τελευταίος με την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει, εξετάζει πλήθος κινήσεων με μια ενδεχόμενη διαφοροποίηση για ένα σχεδιασμό 500 MW που αφορούν τις εγκαταστάσεις των ορυχείων στη Δ. Μακεδονία, καθώς η προτεραιότητα θα είναι στην παρούσα φάση η αύξηση της εξαγωγής λιγνίτη.

Γ. Περιστέρης: Η κρίση επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΑΠΕ για την ενεργειακή αυτάρκεια

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης σημείωσε:

«Οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν – δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο – όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και  επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα - έστω και τώρα - με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ και προς αυτό τον στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως Όμιλος εδώ και 25 χρόνια προς όφελος των μετοχών μας, αλλά και της χώρας μας.  

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται διεθνώς για τον τομέα των ΑΠΕ είναι μία ακόμη απόδειξη της ορθότητας όσων υποστηρίζουμε.  

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ και πρωταγωνιστεί με νέες επενδύσεις, θέτοντας ακόμα υψηλότερους στόχους για το μέλλον.»

Εξέλιξη επενδυτικού προγράμματος – Στα 6,4 GW η εγκατεστημένη ισχύς έως το 2029

Η ανάπτυξη του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζεται δυναμικά και το επενδυτικό του πρόγραμμα εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς.

Στόχος του Ομίλου είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να προσεγγίσει τα 6,4 GW μέσα στην επόμενη επταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες).

Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

Βασικά οικονομικά μεγέθη χρήσης 2021

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το 2021 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 89,6 εκατ. ευρώ το 2020. Η επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων ύψους 94 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις. Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι η ζημία από την εν λόγω αποεπένδυση είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου  (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Η καθαρή δανειακή θέση του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του 2021, διαμορφώθηκε στα 528 εκατ. ευρώ έναντι 491,4 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021.


Τι αναφέρει το Bankingnews – Διαβάστε ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης