Ενέργεια

Σταθερές οι τιμές LNG στην Ασία λόγω χαμηλής ζήτησης - Υποχώρηση για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Σταθερές οι τιμές LNG στην Ασία λόγω χαμηλής ζήτησης - Υποχώρηση για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Στα 90ευρώ/MWh η τιμή του TTF με πτώση 14,5%

 

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παρέμειναν σταθερές αυτή την εβδομάδα, με περιορισμένη ζήτηση από την Ασία εν μέσω lockdown στην Κίνα, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να διατηρήσουν ένα premium για τα φορτία LNG να ρέουν στην ήπειρο.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Μαΐου στη βορειοανατολική Ασία υπολογίστηκε σε 33,00 $ ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), αμετάβλητη από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές του κλάδου σύμφωνα με το Reuters.
Η μέση τιμή για την παράδοση Ιουνίου υπολογίζεται στα 29,00 $ ανά mmBtu, πρόσθεσαν.

Υποχώρηση σημείωνει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη .Στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Μάιο βρίσκεται στα 90 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση 14,5%. Το συμβόλαιο του Ιουνίου κινείται στα 89ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με πτώση 14,4%.
Στις ΗΠΑ η τιμή σημειώνει άνοδο 4% στα 7 δολ. ανά mmBtu.

«Το σημείο αναφοράς TTF για το φυσικό αέριο της Ευρώπης συνεχίζει να διατηρεί ένα premium σε σχέση με τις ασιατικές τιμές LNG spot, διατηρώντας τις ροές LNG στο μπλοκ πολύ ισχυρές», δήλωσε ο Robert Songer, αναλυτής LNG της ICIS.

«Οι παρατεταμένες επιπτώσεις αυτού είναι εμφανείς ακόμη και στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 13% σε συνολικά 16,9 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του ICIS LNG Edge» πρόσθεσε.
Στην Κίνα, ένα lockdown λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής Covid-19 έχει επιβαρύνει τη ζήτηση φυσικού αερίου και αποδεικνύεται πτωτικό για τις ασιατικές τιμές LNG. Ωστόσο, οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον κύμα λοιμώξεων COVID-19, δήλωσε ο Edmund Siau, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων FGE.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Οι ανησυχίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να είναι έντονες και να υποστηρίζουν τις τιμές. Η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια από αγοραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα "σπάσει" το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, ανέφερε εσωτερικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα.
Η αγορά LNG παραμένει σφιχτή και η Ευρώπη θα πρέπει ακόμα να φέρει μεγάλες ποσότητες LNG για να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα και να πετύχει τους στόχους αποθήκευσης, ένας άλλος παράγοντας για τη στήριξη των τιμών στο μέλλον, πρόσθεσε ο Siau.

Η Ευρώπη εισήγαγε 15,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG τον Μάρτιο, αύξηση 32% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon, και αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει μεγάλο αριθμό όγκων, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Από την αρχή του έτους, η Ευρώπη έχει εισαγάγει περίπου 24,6 bcm LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν τη συνολική ποσότητα του 2021. Το arbitrage στην Ασία θα πρέπει να ανοίξει περαιτέρω για να προσελκύσει αυτά τα φορτία μακριά από την Ευρώπη", δήλωσε αναλυτής αερίου της Refinitiv.

Από την πλευρά της προσφοράς, η πρόσφατη επανεκκίνηση του έργου Prelude των 3,6 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως (mtpa) της Shell θα βοηθήσει στη δύσκολη κατάσταση στην Ασία, ενώ το Hammerfest της Νορβηγίας με 4,3 mtpa αναμένεται να επανεκκινήσει τον Μάιο.

«Και τα δύο αυτά συμπίπτουν με την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά οι εξαιρετικά υψηλή αποθήκευση στην Ευρώπη σημαίνει ότι η ζήτηση δεν είναι πιθανό να μειωθεί πολύ, γεγονός που θα διατηρήσει την πίεση στους Ασιάτες αγοραστές», δήλωσε ο Songer της ICIS.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης