Ενέργεια

Ο φόβος της γερμανικής βιομηχανίας στην άμεση απαγόρευση του ρωσικού αερίου

Ο φόβος της γερμανικής βιομηχανίας στην άμεση απαγόρευση του ρωσικού αερίου
Οι υπουργοί της ΕΕ βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις για τον έκτο γύρο πιθανών νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας, οι γερμανικές επιχειρήσεις και τα συνδικάτα ενώνουν τις δυνάμεις τους, προειδοποιώντας ότι η άμεση απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου θα είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Oilprice.

Η Γερμανία υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών και αντιστάθηκε στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, επιλέγοντας αντ' αυτού μια στρατηγική που θα επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022 και των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου εντός δύο ετών.

«Ένα γρήγορο εμπάργκο φυσικού αερίου θα οδηγούσε σε απώλεια παραγωγής, διακοπές λειτουργίας, περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», ανέφεραν τη Δευτέρα (18/4) οι πρόεδροι της ομάδας εργοδοτών BDA και της συνομοσπονδίας συνδικαλιστικών οργανώσεων DGB στο AP.

H ενεργειακή σχέση

Περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου το 25% του πετρελαίου της προέρχεται τώρα από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών. Η Γερμανία από μόνη της εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 1/3 της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης. Ενώ οι εργοδότες και τα συνδικάτα της Γερμανίας αμφισβητούν την πιθανότητα «άμεσης» απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, το μπλοκ εξακολουθεί να είναι έντονα διχασμένο ως προς το θέμα.

Οι υπουργοί της ΕΕ βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις για τον έκτο γύρο πιθανών νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι το μπλοκ έχει πληρώσει από κοινού 35 δισεκατομμύρια ευρώ για τη ρωσική ενέργεια από τότε που ο Vladimir Putin ξεκίνησε τον πόλεμο του κατά της Ουκρανίας. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο και φοβούνται την άμεση απαγόρευση.

Τέλος, η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα έχει ήδη συμφωνηθεί, αλλά δεν θα εφαρμοστεί μέχρι τον Αύγουστο και θα έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στα χρήματα που εισέρχονται στα ρωσικά ταμεία σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης