Τελευταία Νέα
Ενέργεια

JP Morgan: Στα 185 δολάρια το βαρέλι το brent, αν η Ευρώπη επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την επόμενη εβδομάδα

JP Morgan: Στα 185 δολάρια το βαρέλι το brent, αν η Ευρώπη επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την επόμενη εβδομάδα
Πού μπορεί να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές;
Aυτό που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν μια θεωρητική άσκηση, ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα, αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 24 Απριλίου.
Μόλις όμως επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το αποτέλεσμα θα είναι ότι η τιμή φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών χωρών θα φτάσει σε νέα ιστορικό υψηλό.
 
 
Και για αυτό το λόγο ακριβώς οι γραφειοκράτες της Ευρώπης περιμένουν τις γαλλικές εκλογές, για να είναι σίγουροι ότι η αύξηση των τιμών δεν θα ενισχύσει την ψήφο στην Le Pen.
Επί του παρόντος ας κρατήσουμε ότι παρά τις ξεκάθαρες δηλώσεις των δυτικών κυβερνήσεων περί επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου υπήρξαν μέχρι στιγμής εκπληκτικά ανθεκτικές, διατηρώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας σε υψηλά επίπεδα.

russia_current_account.jpg

Ανθεκτικές οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη, παρά τη ρητορική των Ευρωπαίων περί επικείμενου εμπάργκο

Σύμφωνα με την JPMorgan, οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 16 Απριλίου έφτασαν τα 7,3 mbd, μόλις 330 kbd κάτω από τον μέσο όρο των 7,58 mbd του Φεβρουαρίου πριν από την έναρξη του πολέμου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η JPM υπολογίζει ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού είναι κατά μέσο όρο 360 kbd πάνω από τους όγκους πριν από την εισβολή, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου όπως το μαζούτ, η νάφθα και η VGO έχουν μειωθεί κατά 700 kbd.
Η μείωση των ρωσικών εξαγωγών προϊόντων σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 200 kbd της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου εντός της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τα ρωσικά διυλιστήρια να μειώσουν τις εργασίες.

russian_oil_export_loss_JPM.jpg

Ο όγκος των περικοπών διύλισης τον Απρίλιο έχει αυξηθεί στα 1,3 mbd, σχεδόν 0,6 mbd πάνω από τη συνήθη επίπεδα όταν γίνεται η συντήρηση των διυλιστηρίων το μήνα Απρίλιο.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η JP Morgan υπολογίζει ότι οι διακοπές της ρωσικής παραγωγής θα ανέλθουν σε 1,5 mbd τον Απρίλιο, έναντι της αρχικής πρόβλεψής της για 2 mbd, με βάση την υπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα μειώσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 2,0-2,5 mbd μέχρι το τέλος του έτους και ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να επαναδρομολογήσει προς άλλους αγοραστές μόνο περίπου 1 mbd από αυτό.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης