Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κοινοπραξία κατασκευάζει μονάδα πράσινου υδρογόνου 1,1 δισ. δολαρίων στην Πορτογαλία

Κοινοπραξία κατασκευάζει μονάδα πράσινου υδρογόνου 1,1 δισ. δολαρίων στην Πορτογαλία

Θα τροφοδοτείται από αιολικά και ηλιακά πάρκα που θα κατασκευαστούν παράλληλα, αναμένεται μέχρι το 2025

 

Η Πορτογαλική Madoqua Renewables, η Δανέζικη Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) και η ολλανδική Power2X σχεδιάζουν να επενδύσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε μια πράσινη μονάδα υδρογόνου στην Πορτογαλία.

Η πρώτη παραγωγή στο εργοστάσιο που θα ανεγερθεί στο λιμάνι της πόλης Sines, 150 χλμ. νότια της Λισαβόνας, και θα τροφοδοτείται από αιολικά και ηλιακά πάρκα που θα κατασκευαστούν παράλληλα, αναμένεται μέχρι το 2025, ανέφεραν σε ανακοίνωση.

Το αποκαλούμενο πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται ως βασική πηγή ενέργειας που μπορεί να μειώσει τη ρύπανση από τις βαριές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, τις βιομηχανίες χάλυβα και χημικών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες ανακοίθνωσαν ότι το εργοστάσιο θα περιλαμβάνει έναν ηλεκτρολύτη 500 μεγαβάτ για την παραγωγή 50.000 τόνων πράσινου υδρογόνου και 500.000 τόνων πράσινης αμμωνίας ετησίως.

Η συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί επίσημα την Παρασκευή, με την αδειοδότηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το εργοστάσιο θα έχει πλήρη δυναμικότητα έως το 2030.

Κομβικός ρόλος

«Η Πορτογαλία είναι διαρθρωτικά σε καλή θέση για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον αναδυόμενο χώρο ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης», δήλωσε ο Rogaciano Rebelo, διευθύνων σύμβουλος της Madoqua Renewables, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας.

Το παραγόμενο υδρογόνο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την τοπική βιομηχανία, αλλά και να μεταφερθεί από έναν αγωγό που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, να εγχέεται στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου ή να υποβληθεί σε επεξεργασία για τη δημιουργία πράσινης αμμωνίας για εξαγωγή από το λιμάνι του Sines, ανέφερε η ανακοίνωση

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας EDP της Πορτογαλίας και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp Energia σχεδιάζουν και οι δύο να κατασκευάσουν πράσινες μονάδες υδρογόνου στον ίδιο βιομηχανικό κόμβο του Sines.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης