Ενέργεια

Τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ρώσικο φυσικό αέριο - Ποιοι θα πληρώσουν σε ρούβλια

Τεστ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ρώσικο φυσικό αέριο - Ποιοι θα πληρώσουν σε ρούβλια
Συντονισμένη απάντηση ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία
Σχετικά Άρθρα

Με αμείωτους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από την προμήθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο. Ένα 24ωρο μετά το στοπ της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία, το Bloomberg μεταδίδει ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank και τέσσερις εξ’ αυτών (χωρίς να κατανομάζονται) έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές με ρούβλια.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και λήγουν οι επόμενες πληρωμές, δεν αναμένονται περαιτέρω διακοπές των ροών σε περίπτωση που άλλες χώρες αρνηθούν να εκπληρώσουν την απαίτηση του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παιχνίδι εντυπώσεων ή ρεαλισμός

Είναι προφανές πως είναι σε εξέλιξη ένα παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς από τη μια πλευρά η ΕΕ (εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία) δεν θέλει να φανεί ότι υποκύπτει στους όρους του Putin και από την άλλη όμως αναγνωρίζει ότι -επί του παρόντος τουλάχιστον- δεν μπορεί να σταθεί ενεργειακά χωρίς τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ρωσικής προπαγάνδας και τελικά ευσταθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως να υποχώρησε στις απαιτήσεις της Ρωσίας για την αγορά του φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι τιμές της ενέργειας.

Η προειδοποίηση των Βρυξελλών

Παράλληλα, συντονισμένη απάντηση ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στον εκβιασμό της Ρωσίας με το φυσικό αέριο.

«Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο ότι παραμένουμε ενωμένοι και με αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που επηρεάζονται», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ρωσικό αέριο τέλος σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης