Ενέργεια

Φαύλος κύκλος στις τιμές ρεύματος από το φυσικό αέριο - Ζητούμενο τα νέα μέτρα

Φαύλος κύκλος στις τιμές ρεύματος από το φυσικό αέριο - Ζητούμενο τα νέα μέτρα

Οι κινήσεις της Ρωσίας συμπαρασύρουν ανοδικά τις τιμές

 

Σε νέα αναταραχή εισήλθε η αγορά φυσικού αερίου μετά τη διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία της Πολωνίας και της Βουλγαρίας οι οποίες δεν αποδέχθηκαν το νέο τρόπο πληρωμής που απαιτεί η Gazprom.

Έτσι χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο Ολλανδικό hub ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με άνοδο 24% στα 125 ευρώ/MWh για να κλείσει το μεσημέρι στα 106,5 ευρώ/MWh, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του αργού πετρελαίου.
Η νέα αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου συμπαρασύρει και τις αγορές του ηλεκτρισμού ενώ εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια του καυσίμου.

Ανοδικά οι ενεργειακές τιμές σε όλη την Ευρώπη


Στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 241,99 ευρώ/MWh για σήμερα 28 Απριλίου, με ελαφρά άνοδο κατά 1,05%. Η ανοδική πορεία της χονδρικής τιμής του ηλεκτρισμού είναι αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την τιμή του TTF προοιωνίζονται εξίσου υψηλές τιμές ηλεκτρισμού και τον Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή χονδρική τιμή διαμορφώθηκε κοντά στα 242 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα είναι εξαιρετικά υψηλή στο 39,06% και η συμμετοχή του φυσικού αερίου μόλις στο 18,33%. Γεγονός που αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από τον προσδιορισμό της τιμής με βάση το κόστος της τελευταίας και ακριβότερης μονάδας που εισέρχεται στο σύστημα δηλαδή των μονάδων φυσικού αερίου. Μάλιστα ακόμη και στη Βουλγαρία η οποία διαθέτει σημαντική πηρυνική παραγωγή και μόνο δυο μονάδες φυσικού αερίου 100 και 130 MW, η τιμή διαμορφώθηκε στα 230,36 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανοδικά κινήθηκαν για αύριο και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού με την Ιταλία να έχει μέση τιμή 242,77 ευρώ/MWh, τη Ρουμανία 230,36 ευρώ/MWh, τη Σερβία 243,2 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 230,15 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 230,2 ευρώ/MWh, ενώ στην Ισπανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 224,97 ευρώ/MWh και στην Πορτογαλία στα 224,26 ευρώ/MWh.

Από το εκρηκτικό κοκτέιλ μεγάλος χαμένος είναι οι καταναλωτές και η βιομηχανία αφού το κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο κατά σχεδόν 500% από τον Ιανουάριο του 2021 και βεβαίως οι επιδοτήσεις δεν επαρκούν για να το καλύψουν, παρά το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν και τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ύψος της επιδότησης του Μαΐου θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με αυτά του Απριλίου καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση τιμή ηλεκτρισμού τον Απρίλιο θα κινηθεί κοντά στα 248 ευρώ/MWh ενώ τον Μάρτιο ήταν στα 272,68 ευρώ/MW.

Αναγκαία τα μέτρα

Παράλληλα με το ζήτημα των επιδοτήσεων όπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των τιμών του ηλεκτρισμού αναμένοντας και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως ήδη Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν ώστε να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Το όριο τέθηκε στα 40 ευρώ/MWh, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια για την Ενέργεια και το Περιβάλλον υπουργεία των δύο χωρών.
Το ανώτατο όριο τιμών θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα μετά τη συνάντηση της με την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ Μαργκρίτ Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης