Ενέργεια

Ποια φορτία LNG έρχονται τον Μάϊο - Εν αναμονή για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου

Ποια φορτία LNG έρχονται τον Μάϊο - Εν αναμονή για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου

Η ελληνική πλευρά περιμένει τον καθορισμό των ευρωπαϊκών αποφάσεων

Σχετικά Άρθρα
Εν αναμονή ξεκάθαρων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια θα είναι η στάση της έναντι της ρωσικής απαίτησης να πληρώνεται με ρούβλια το αέριο που προμηθεύει, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ζήτημα της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας, ειδικά μετά τη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Οι δυο χώρες δεν αποδέχθηκαν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια και η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου, με την πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λαινερ να χαρακτηρίζει εκβιασμό την κίνηση της ρωσικής εταιρίας και να δηλώνει ότι θα υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση και ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.

Σε αυτό το τεταμένο περιβάλλον χθες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ria Novosti, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει καλέσει σε σύσκεψη του εισαγωγείς ρωσικού αερίου, δηλαδή τις εταιρίες ΔΕΠΑ Εμπορίας, Μυτιληναίος και Προμηθέας Gas, για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε αναφορά σε σχέση με το επίμαχο θέμα του τρόπου πληρωμής της Gazprom. «Yπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι οι εταιρίες που θα δεχθούν να πληρώσουν σε ρούβλια παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όμως είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με τη θεώρηση αυτή. Πάντως μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που έχει επισήμως ανακοινώσει ότι θα πληρώσει σε ρούβλια είναι η Ουγγαρία, ενώ η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που προβλέπουν οι συμβάσεις με τη Gazprom.
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται ρωσικές πηγές, 4 ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει τη Gazprom σε ρούβλια ενώ 10 ακόμα εταιρίες έχουν δηλώσει ότι θα το πράξουν.

Το ελληνικό σχέδιο

Σε περίπτωση πάντως που διακοπούν οι παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει έτοιμο πλάνο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Το σχέδιο έχει τρία σκέλη: Tη μίσθωση πλωτής δεξαμενής - ουσιαστικά ενός πλοίου- αποθήκη που θα αγκυροβολήσει στη Ρεβυθούσα- από τις 30 Ιουλίου, τη χρήση ντίζελ αντί αερίου σε 5 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που έχουν αυτή τη δυνατότητα και την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής.
Οι διαδικασίες για τη μίσθωση της πλωτής δεξαμενής, που θα αποτελέσει τον 4ο αποθηκευτικό χώρο υγροποιημένου αερίου (LNG), δυναμικότητας 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα έχουν ήδη ξεκινήσει. Με τον πλωτό σταθμό, το δυναμικό του τέρμιναλ θα αυξηθεί έως και 77% σε σχέση με την υφιστάμενη χωρητικότητα, των 225.000 κυβικών μέτρων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να ξεφορτώνουν LNG δύο πλοία την ημέρα, έναντι ενός σήμερα.

Το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ

Παράλληλα και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, στις 30 Απριλίου θα εκφορτωθεί στη Ρεβυθούσα φορτίο LNG 85.000 KWh για λογαριασμό της Elpedison. Στις 2 Μαϊου προγραμματίζεται η εκφόρτωση φορτίου 350.000 KWh που έχει παραγγείλει η ΔΕΗ, ακολουθεί φορτίο 463.000 KWh της Mytilineos (στις 5 Μαϊου), και φορτίο 500.000 KWh της ΔΕΠΑ στις 16 Μαϊου. Στις 18 Μαϊου θα εκφορτωθούν φορτία LNG για λογαριασμό της MET Energy EAD (που θα διοχετευθούν πιθανότατα στη Βουλγαρία) και στις 25 Μάϊου προβλέπεται η εκφόρτωση ενός ακόμα φορτίου 535.000 της MYTILINEOS.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνδράμει τη Βουλγαρία μέσω ποσοτήτων που εξάγονται με ανάστροφη ροή του υφιστάμενου αγωγού, ενώ από τον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσει και ο νέος ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, από τον οποίο η γειτονική χώρα θα μπορεί να εισάγει αζέρικο αέριο.
Όσον αφορά στον λιγνίτη, η ΔΕΗ ήδη έχει αρχίσει την προετοιμασία αυξάνοντας την παραγωγή των ορυχείων και αποθεματοποιώντας λιγνίτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περίοδο αυτή εξορύσσονται περί τους 5.000 - 6.000 επιπλέον τόνους λιγνίτη την ημέρα για τις μονάδες Μελίτη και ‘Αγιος Δημήτριος 5, και 7.000-8.000 τόνοι επιπλέον για τη Μεγαλόπολη. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση στόχος είναι να αυξηθεί κατά 50% η εξόρυξη λιγνίτη μέσα σε δύο χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης