Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: ΔΕΠΑ και Μytilineos ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου της Βουλγαρίας

Bloomberg: ΔΕΠΑ και Μytilineos ανέλαβαν τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου της Βουλγαρίας

Από τις 27 Απριλίου έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία της Bulgargaz

Η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τον Μάιο αλλά και για το διάστημα 27-30 Απριλίου, κατά το οποίο αντικαταστάθηκαν οι ροές που χάθηκαν μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στη βαλκανική χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η Bulgargaz έχει αγοράσει φυσικό αέριο απευθείας από τη Mytilineos και την ΔΕΠΑ για τις 27-30 Απριλίου, ενώ η ποσότητα του τρέχοντος μήνα ισοδυναμεί με 40.000 MWh/ημέρα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Μytilineos και η MET της Ουγγαρίας  έχουν κερδίσει διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Η συνολική ποσότητα Μαΐου ισοδυναμεί με 61.000 MWh/ημέρα.

Η Mytilineos φέρνει LNG, το οποίο αεριοποιείται και διοχετεύεται στη Βουλγαρία μέσω των αντίστροφων ροών.

Βουλγαρία: Εφικτή η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου

Μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την Τετάρτη (27/4) τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της επόμενης μέρας.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων πάνω από το 90% προέρχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Άσεν Βασίλιεφ, η βαλκανική χώρα μπορεί να καλύψει από άλλες πηγές το ρωσικό φυσικό αέριο που λάμβανε και δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα.

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλη την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου με ανεφοδιασμό από τον Νότιο Διάδρομο, συν τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από Ελλάδα και Τουρκία και αυτό το σχέδιο εκτελείται τώρα», είπε ο Βασίλιεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τις συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στις οποίες συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Τέλος, όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, στις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και το σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τις χώρες της ΕΕ. Η απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθεί στα μέσα Μαΐου.


www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης