Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις τιμές του αργού προς την Ασία τον Ιούνιο

Η Σαουδική Αραβία θα μειώσει τις τιμές του αργού προς την Ασία τον Ιούνιο

Το Arab Light OSP ενδέχεται να μειωθεί κατά 5-5,50 $/βαρέλι

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να μειώσει τις τιμές για τις ποιότητες αργού που πωλήθηκαν στην Ασία τον Ιούνιο, μετά την πτώση των δεικτών από τα ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα lockdown για τον COVID περιόρισαν τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, δήλωσαν traders την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters.

Οι παγκόσμιες αγορές κλονίστηκαν τον περασμένο μήνα από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες, ωθώντας τα spot premiums στη Μέση Ανατολή και τις προθεσμιακές τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Ωστόσο, οι περιορισμοί του COVID-19 σε όλη την Κίνα μείωσαν τη ζήτηση προκαλώντας πτώση των τιμών αυτόν τον μήνα. Επίσης, μεγάλοι όγκοι ρωσικού πετρελαίου που εκτοπίστηκαν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την Κίνα και την Ινδία, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απελευθερώνουν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Για να αντικατοπτρίσει αυτές τις αλλαγές, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco αναμένεται να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του ναυαρχίδας αργού Arab Light τον Ιούνιο κατά 5-5,50 δολάρια το βαρέλι από το ρεκόρ των 9,35 δολαρίων το βαρέλι πάνω από το μέσο όρο των Platts Dubai και Dubai.

Οι μειώσεις των τιμών οφείλονται στα αδύναμα περιθώρια διύλισης στην Κίνα από τα lockdown για τον COVID και στην έλλειψη ποσοστώσεων εξαγωγής προϊόντων που εμποδίζουν τα κινεζικά διυλιστήρια να αποστέλλουν την περίσσεια καυσίμων, σύμφωνα με trader.

Αυξημένα κέρδη

Τα ασιατικά διυλιστήρια πετρελαίου αποκομίζουν τα υψηλότερα κέρδη αυτή την εβδομάδα, ωθούμενa από την ενισχυμένη ζήτηση καυσίμων και τις εξαγωγές καυσίμων στην Ευρώπη για να αντικαταστήσουν το ρωσικό έλλειμμα.

Οι προμήθειες αργού στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία του και να προχωρήσει σε μικρή αύξηση της παραγωγής για τον Ιούνιο όταν θα συνεδριάσει στις 5 Μαΐου, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη έξι πηγές από τον όμιλο παραγωγών.
Οι OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας συνήθως κυκλοφορούν γύρω στην πέμπτη μέρα κάθε μήνα και καθορίζουν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Η Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή της αξίας του πετρελαίου της τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.

Οι τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούνιο (σε $/βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι): MAY Change est.JUNE OSP

Arab Extra Light +9,60 -5,50/-4,20 +4,10/+5,40

Arab Light +9,35 -5,60/-4,00 +3,75/+5,35

Arab Medium +9,30 -5,15/-3,60 +4,15/+5,70

Arab Heavy +7,95 -5,95/-3,40 +2,00/+4,55

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης