Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την Παρασκευή 6/5 θα φανούν οι προθέσεις της TOTAL για τους υδρογονάνθρακες

Την Παρασκευή 6/5 θα φανούν οι προθέσεις της TOTAL για τους υδρογονάνθρακες
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει, τέσσερα βασικά θέματα

Με ενδιαφέρον ως προς την συμμετοχή ή όχι της Total αναμένεται την Παρασκευή η συνάντηση των operators στα οικόπεδα της Κρήτης, του Ιονίου και των Ιωαννίνων που έχει συγκαλέσει η ΕΔΕΥ. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την Energean ως operator της περιοχής των Ιωαννίνων και του block 2 του Ιουνίου και των ΕΛΠΕ για το block 10,  έχει προσκληθεί και η Total που παραμένει τυπικά ο Διαχειριστής της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ στα δύο υποθαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης μέχρις ότου διευθετηθεί το μελλοντικό σχήμα μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρίας. Αν και στο μεταξύ διάστημα από την κοινοποίηση της απόφασης της εταιρίας για την αποχώρησή της από τα ελληνικά blocks έχουν γίνει επαφές μεταξύ ΕΔΕΥ και γαλλικής εταιρίας, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσέλθει στη συνάντηση της Παρασκευής.

Oι συναντήσεις με τους Διαχειριστές των οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί ξεκίνησαν από πέρυσι με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης της ΕΔΕΥ και σκοπό την καλύτερη δυνατή επικοινωνία για τον συντονισμό του ερευνητικού προγράμματος. Η ατζέντα της συνάντησης της Παρασκευής που πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργού του οδικού χάρτη για την επιτάχυνση του προγράμματος,  περιλαμβάνει, τέσσερα βασικά θέματα. Το πρώτο, είναι η ενημέρωσή τους για το νέο χρονοδιάγραμμα και την πρόσφατη ξεκάθαρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα αξιοποίησης δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το δεύτερο, να διατυπώσουν οι ίδιοι οι Διαχειριστής προτάσεις και απόψεις για το τι χρήζει βελτίωσης, τι πρέπει να γίνει για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Το τρίτο θέμα της ατζέντας αφορά μια γενικότερη συζήτηση από πλευράς εταιριών και ΕΔΕΥ για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να γίνεται κατανοητή από τις τοπικές κοινωνίες η πραγματική κατάσταση και τα διακυβεύματα αυτής της προσπάθειας. Τέταρτο θέμα στην ατζέντα είναι η παρουσίαση από πλευράς της ΕΔΕΥ στους operators του τρόπου κατανομής και αξιοποίησης των χρημάτων που έχουν  καταβάλλει στο πλαίσιο των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο οι εταιρίες παραχωρησιούχοι. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες, σε ερευνητικά προγράμματα ακαδημαϊκών και τεχνολογικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας από πλευράς του ελληνικού δημοσίου και στην ενδυνάμωση της υποδομής της ΕΔΕΥ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης