Ενέργεια

Καταργείται το όριο των 300 KWh - Τι προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων για το ενεργειακό κόστος

Καταργείται το όριο των 300 KWh - Τι προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων για το ενεργειακό κόστος

Οριζόντια μέτρα για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων στην ενέργεια ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

 

Σχετικά Άρθρα
Με διάγγελμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το απόγευμα το νέο πακέτο των μέτρων για την μείωση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα αφορούν το περίγραμμα των μέτρων ενώ η εξειδίκευση αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή (6/5) από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα.

Κεντρικός στόχος του κυβερνητικού πακέτου είναι να καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Για το λόγο αυτό θα είναι οριζόντιο δηλαδή θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών χωρίς εξαιρέσεις σε ότι αφορά τη χρήση του ακινήτου (κύρια κατοικία) αλλά και χωρίς όριο ως προς την κατανάλωση. Δηλαδή θα καταργηθεί το όριο των 300 KWh που ίσχυε στις επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των επιδοτήσεων και από αυτούς προέρχονται κυρίως οι αντιδράσεις.
Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση η οποία αισθάνεται ισχυρή την πίεση της αντιπολίτευσης, ενώ όπως φαίνεται έντονες είναι και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιλέγει να προχωρήσει άμεσα στις ανακοινώσεις πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος το Σαββατοκύριακο.

Συζήτηση στη Βουλή

Στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος εντάσσεται εξάλλου και η απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Άλλωστε, και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως δεν μπορούν τα νοικοκυριά να περιμένουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ σημείωσε πως έρχονται σύντομα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναρτώντας στο Instagram ένα ψαλίδι και γράφοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Τα σενάρια για την εφαρμογή

Ως προς τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η κρατική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι στόχος είναι οι τιμές του ρεύματος να πέσουν στα επίπεδα προ κρίσης και ότι το πακέτο είναι έτοιμο και μελετημένο, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται εάν ο στόχος θα υλοποιηθεί με συνέχιση και ενίσχυση των επιδοτήσεων ή με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος, ή ένας συνδυασμός και των δυο.
Πάντως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση του πλαφόν έχει αρκετούς επικριτές καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιδοτούνται απευθείας οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ της τιμής που διαμορφώνεται στην αγορά και της τιμής που θα έχει οριστεί ως ανώτατη.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι να ισχύσει το νέο σχέδιο από τον Μάιο και όχι από τον Ιούνιο όπως αρχικώς προβλεπόταν ώστε να δουν ταχύτερο το όφελος των μέτρων οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης