Ενέργεια

Οι θεσμικές παρεμβάσεις για το νέο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας - Ο ρόλος της ΔΕΗ

Οι θεσμικές παρεμβάσεις για το νέο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας - Ο ρόλος της ΔΕΗ
Ποιες κινήσεις και προσθήκες ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο
Σχετικά Άρθρα

Σειρά θεσμικών παρεμβάσεων θα απαιτηθεί να συντελεστούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει κατ΄ αρχήν την επιστολή γνωστοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου στη συνέχει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας με την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης. Πέραν αυτών εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί και νομοθετική ρύθμιση σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της αγοράς για το εσωτερικό και διαφορετικό για το εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους κανόνες του Target Model και να «επιλύει» την αγορά με τον αλγόριθμο που βασίζεται στο Οριακό Κόστος. Έτσι καθημερινά θα διαμορφώνεται η τιμή με την οποία θα γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας δεύτερος παράλληλος μηχανισμός για την εσωτερική αγορά και για τον προσδιορισμό της αμοιβής των μονάδων που θα προσφέρουν ενέργεια στο σύστημα με βάση το κόστος παραγωγής τους, πλέον ενός εύλογου κέρδους.

Οι τιμολογήσεις ανά τεχνολογία

Το Κόστος παραγωγής θα είναι διαφορετικό ανά τεχνολογία αλλά και ανά μονάδα αφού εξαρτάται από την αποδοτικότητα κάθε μιας από αυτές. Και βεβαίως το κόστος παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου υπό τις παρούσες συνθήκες θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του υψηλού κόστους καυσίμου. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι μονάδες φυσικού αερίου θα αμοίβονται σύμφωνα με το αυξημένο κόστος που προσδιορίζεται από τα σημερινά δεδομένα χωρίς να επωφελούνται πλέον με τη μέθοδο της ακριβότερης μονάδας που μπάινει στο σύστημα άλλοι κλάδοι.

Επίσης, για να περάσει το τελικό πλαίσιο από την ΕΕ, η εκκαθάριση πιθανότατα θα γίνεται στην τιμή που θα προσδιορίζεται από το ΕΧΕ και στη συνέχεια με μηχανισμό θα υπάρχουν οι εκπτώσεις προς τους παρόχους.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους θα αγοράζουν από αυτή τη δεύτερη αγορά εσωτερικού, με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλότερα ποσά, άρα να χρεώνουν λιγότερο τους καταναλωτές. Το κράτος θα παρεμβαίνει και θα καλύπτει μέρος της αύξησης που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει για τους καταναλωτές μέσω επιδοτήσεων.Με άλλα λόγια εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 240 ευρώ/MWh για την εξωτερική αγορά (το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού του μηχανισμού), η μέση τιμή στην εσωτερική αγορά θα διαμορφώνεται μεταξύ 150-200 ευρώ/MWh.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το σχέδιο αυτό αποσυνδέεται η τιμή στην εσωτερική αγορά από το κόστος του φυσικού αερίου, μειώνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος και κατ΄ επέκταση το ύψος της επιδότησης που θα δίνεται στους τελικούς καταναλωτές, ενώ δεν επηρεάζονται οι κανόνες του Target Model σε ότι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο που είναι και το κεντρικό ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως πρόκειται για έναν περίπλοκο μηχανισμό και ήδη παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτός από την Κομισιόν, αλλά και για το τι επιπτώσεις θα έχει στα οικονομικά των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι σημαίνει για τη ΔΕΗ

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να καταλογίσουν απώλειες στη ΔΕΗ από το νέο πλαίσιο και με βάση της απόδοσης του 90% των υπερκερδών σημειώνονται τα εξής:
-Η ΔΕΗ έχει πραγματοποιήσει υπερκέρδη αλλά έχει αποδώσει 800 εκατ. με διάφορους τρόπους, εκπτώσεις, επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να συμψηφιστούν τα νούμερα αυτά.
- Η ΔΕΗ παρέχει προνομιακές και ανταγωνιστικές τιμές στη βιομηχανία για να μπορεί να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ δεν είναι να έχει υπερκέρδη από την χονδρική, αλλά να ευνοηθεί από την εξομάλυνση της λιανικής που αποτελεί και τον στόχο του νέου πλαισίου ώστε να εισπράττει κανονικά τα τιμόλογιά της σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις χωρίς να δημιουργούνται νέα ανεξόφλητα.

Ευνοημένοι οι προμηθευτές

Το βέβαιο είναι ότι η μείωση του κόστους στην εσωτερική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού θα μειώσει τις εκροές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι τους τελευταίους μήνες χρειάζονταν τεράστια κεφάλαια κίνησης για την αγορά ενέργειας, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις επισφάλειες ως προς την αποπληρωμή των λογαριασμών από τους τελικούς καταναλωτές περιορίζοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε ότι αφορά τις αμφιβολίες για την αποδοχή του μηχανισμού από την Κομισιόν, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ήταν κατηγορηματικός σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου», ενώ σημείωσε ότι η επίσημη γνωστοποίηση θα γίνει στην ΕΕ την τρέχουσα εβδομάδα.

«Προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον με τις επιδοτήσεις βάζουμε πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», κατέληξε σημείωσε.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής απαλλάσσει την κυβέρνηση από την ανησυχία και το θόρυβο που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα λόγω των μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης