Ενέργεια

Η Ουκρανία σταματά τη βασική μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η Ουκρανία σταματά τη βασική μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

 "Ανωτέρα βία" κήρυξαν για τον αγωγό Sokhranivka

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αναστείλει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω ενός σημείου διέλευσης το οποίοπαραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, κατηγορώντας τη Μόσχα για την κίνηση και λέγοντας ότι θα μετακινήσει τις ροές αλλού.

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις ροές μέσω της διαδρομής Sokhranivka από την Τετάρτη, δηλώνοντας "ανωτέρα βία", μια ρήτρα που επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι πέρα ​​από τον έλεγχό της.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωση ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο σταθμό συμπίεσης αερίου Novopskov λόγω "παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες", προσθέτοντας ότι θα μπορούσε προσωρινά να μετατοπίσει την επηρεαζόμενη ροή αλλού, στο φυσικό σημείο διασύνδεσης "Sudzha" που βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Ωστόσο, η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, είπε ότι ήταν "τεχνολογικά αδύνατο" να μεταφερθούν όλοι οι όγκοι στο σημείο διασύνδεσης Sudzha, όπως πρότεινε η GTSOU.

Διέλευση

Η Ουκρανία παρέμεινε μια σημαντική οδός διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο σταθμός συμπίεσης Novopskov στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις και αυτονομιστές μαχητές από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Είναι ο πρώτος σταθμός στο σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας στην περιοχή του Λουχάνσκ,για περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ανέφερε η GTSOU.
Η GTSOU ανακοίνωσε ότι προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως τις «υποχρεώσεις διαμετακόμισης προς τους ευρωπαίους εταίρους» θα «μεταφέρει προσωρινά μη διαθέσιμη χωρητικότητα» στο σημείο διασύνδεσης Sudzha στην επικράτεια που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Η Gazprom είπε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Ουκρανία ότι η χώρα θα σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της διασύνδεσης Sokhranivka από τις 07:00 τοπική ώρα στις 11 Μαΐου.

Η ρωσική εταιρεία πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρότεινε τη μετάβαση όλης της διαμετακόμισης φυσικού αερίου στη Sudzha, προσθέτοντας ότι δεν είδε καμία απόδειξη ανωτέρας βίας ή εμπόδια για να συνεχιστεί όπως πριν.
Η Gazprom πρόσθεσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης