Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: H από κοινού αγορά φυσικού αερίου δεν είναι η γρήγορη λύση για την κρίση εφοδιασμού

ΕΕ: H από κοινού αγορά φυσικού αερίου δεν είναι η γρήγορη λύση για την κρίση εφοδιασμού

Η κοινή πλατφόρμα αγορών θα λειτουργήσει "κυρίως για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών" αναφέρει προσχέδιο της Επιτροπής

 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά από κοινού φυσικού αερίου θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τον εφοδιασμό και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους συμβολαίου τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσει σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Η πίεση στην Ευρώπη για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου αυξήθηκε την Πέμπτη, αφού η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της κρατικής Gazprom και η Ουκρανία σταμάτησε μια διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Για να γίνει πιο ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο και να δημιουργήσει ένα προστατευτικό απόθεμα έναντι των κραδασμών της προσφοράς, η ΕΕ εγκαινίασε τον Απρίλιο μια πλατφόρμα για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Η κίνηση για εναλλακτική προμήθεια έχει αποκτήσει περαιτέρω επείγουσα ανάγκη αφού η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Αλλά μαζί ή μόνοι, οι αγοραστές φυσικού αερίου της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια αγορά αυξανόμενων τιμών και περιορισμένης προσφοράς. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, μετά από μήνες ανόδου των τιμών.

"Είναι πολύ δύσκολο να δούμε ότι υπάρχει μη δεσμευμένο αέριο στην αγορά. Γιατί η ΕΕ θα βρει νέο αέριο που τα κράτη μέλη στις τρέχουσες τιμές δεν μπορούσαν να βρουν;" δήλωσε ο Christian Egenhofer του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν τον Μάρτιο ότι θα εργαστούν για κοινή αγορά φυσικού αερίου "εν όψει του επόμενου χειμώνα". Η εκτελεστική Επιτροπή, ωστόσο, φαίνεται να εστιάζει μακροπρόθεσμα.

Μακροπρόθεσμες συνεργασίες

Σχέδιο εγγράφου της Επιτροπής, μέρος ενός πακέτου για τον περιορισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι η κοινή πλατφόρμα αγορών θα λειτουργήσει "κυρίως για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με χώρες που προμηθεύουν ενέργεια".

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο για να διαπραγματευτεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια, επίσης για υδρογόνο ή εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Αυτό που νομίζω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει είναι κατά τον καθορισμό συμβατικών όρων με μεγάλους προμηθευτές», δήλωσε ο Jacob Mandel, Senior Associate στην Aurora Energy Research.

Αλλά πρώτα, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα του συντονισμού των διαπραγματεύσεων και των αγορών μεταξύ της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων και μεμονωμένων εταιρειών - και να αποφύγουν πιθανά νομικά ζητήματα σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες που συνενώνονται.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Κομισιόν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΕΕ θα διαπραγματευθούν συμφωνίες, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο σημείο θα εμπλέκονται οι εταιρείες ή τι λόγο θα έχουν για τις τιμές και τους όρους συμβολαίου.

Επειδή η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΕ είναι εθελοντική, εγείρει επίσης το ερώτημα εάν θα συμμετάσχουν αρκετοί μεγάλοι αγοραστές για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό μπλοκ.

Η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Τσεχία είναι μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρονται, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ. Ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της ΕΕ, η Γερμανία, υποστηρίζει επίσης το σχέδιο, αλλά θα εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν, δήλωσε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ορισμένες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες είναι διστακτικές, καθώς μπορούν ήδη να διαπραγματευτούν τις δικές τους συμφωνίες με μεγάλους προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης