Επικαιρότητα

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τον υψηλό πληθωρισμό

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για τον υψηλό πληθωρισμό
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου
Αγώνα για τον επιούσιο δίνουν τα νοικοκυριά που σφυροκοπούνται από την ακρίβεια καθώς μετά τους καυτούς λογαριασμούς στο ρεύμα και το φυσικό αέριο έχουν πάρει σειρά οι διψήφιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και την στέγαση.
 
 
Μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ να ανακοίνωσε πληθωρισμό 10,2 % για το μήνα Απρίλιο, ένα ποσοστό που είχε να γράψει το κοντέρ της οικονομίας από το 1994, ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο και στρέφει πλέον την προσοχή του είναι η έξαρση του τιμάριθμου στα τρόφιμα.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές στα τρόφιμα που έχουν πάρει φωτιά αδειάζοντας «το καλάθι της νοικοκυράς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από το μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Ακόμα και σε μηναία βάση καταγράφεται ισχυρή έκρηξη των τιμών στην συγκεκριμένη ομάδα με τον δείκτη να σημειώνει τον Απρίλιο αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Η αύξηση έγινε αισθητή στους καταναλωτές αφού με τα ίδια χρήματα αγόρασαν πολύ λιγότερα προϊόντα από τον βασικό τους πυρήνα μετά την καταιγίδα των ανατιμήσεων καθώς ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1% και η ζάχαρη , οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης