Ενέργεια

Η Eni θα ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Eni θα ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Εκτός εάν γνωστοποιηθεί από την ΕΕ ότι παραβιάζει τις κυρώσεις

 

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού σε ρούβλια την επόμενη εβδομάδα για να πληρώσει το ρωσικό αέριο, εκτός εάν της γνωστοποιηθεί ότι θα παραβιάσει τις κυρώσεις, δήλωσαν πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Τον Μάρτιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα απαιτήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν για καύσιμα σε ρούβλια, ως απάντηση στις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαίοι εισαγωγείς φυσικού αερίου πέρασαν εβδομάδες αναζητώντας σαφήνεια από τις κυβερνήσεις τους και τις Βρυξέλλες, καθώς φοβούνται ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα μπορούσε να παραβιάζει τις κυρώσεις, ενώ η άρνησή τους θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό.

Η Eni, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχειπροθεσμία για να πληρώσει τη ρωσική κρατική Gazprom γύρω στις 20 Μαΐου και ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό στο ρούβλι στην Gazprombank, ανέφεραν οι πηγές.

"Η Eni παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις εξελίξεις, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες για να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά κινδυνεύει να παραβιάσει τη σύμβαση", είπε μια από τις πηγές.
Μια άλλη πηγή είπε ότι η Eni περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να πάρει μια απόφαση «ώστε να κάνει πλήρη απολογισμό των γεγονότων"

Σύμφωνα με το νέο ρωσικό σύστημα πληρωμών, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία θα μετατρέψει σε ρούβλια, θα τοποθετήσει τα έσοδα σε άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και θα μεταφέρει την πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα προς την Gazprom.

Προειδοποιήσεις

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στα τέλη Απριλίου, αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν μετατρέψουν τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει τη στάση της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη ότι ορισμένοι εισαγωγείς συνεργάζονται ήδη με το ρωσικό σχέδιο πληρωμών, αν και δεν τους κατονόμασε. Χωρίς ότι είναι μια «γκρίζα ζώνη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Gazprom δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο την Παρασκευή, ενώ το γραφείο της Eni και του Ντράγκι αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου VNG δήλωσε ότι θα μεταφέρει πληρωμές σε ευρώ για το ρωσικό αέριο στην Gazprombank στο μέλλον και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη μετατροπή σε ρούβλια.

Επιστολή Gazprom

Ενώ η κατάσταση παραμένει ασαφής για τους εισαγωγείς της ΕΕ, η Ρωσία δείχνει επίσης κάποια σημάδια δισταγμού καθώς το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή εισοδήματος.
Μετά τη διακοπή του εφοδιασμού προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, την Τετάρτη η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις στις ευρωπαϊκές θυγατρικές της Gazprom αφού η Ουκρανία διέκοψε μια σημαντική οδό διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Η Gazprom έστειλε επιστολή σε εταιρείες εξηγώντας εν μέρει το σχέδιο για τα ρούβλια. Σύμφωνα με μια πηγή, η Eni έλαβε επιστολές που έλεγαν ότι η σύμβαση και η πληρωμή θα παραμείνουν σε ευρώ, ενώ η Gazprom θα αναλάμβανε όλους τους επόμενους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής σε ρούβλια.
Η Eni, η οποία ελέγχεται κατά 30% από το ιταλικό κράτος, έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν το 2035. Πέρυσι εισήγαγε περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης