Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Σβήνουν τα φώτα» στη Γερμανία λόγω ενέργειας - Το σχέδιο για τον δημόσιο φωτισμό

«Σβήνουν τα φώτα» στη Γερμανία λόγω ενέργειας - Το σχέδιο για τον δημόσιο φωτισμό
Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας επιμένουν. Ένα ακόμη πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, όπου δήμοι και κοινότητες χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων και συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Κάποιοι δήμοι αρχίζουν τώρα περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Τα φώτα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνεται η ένταση του φωτισμού, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

«Αυτές οι μειώσεις και περικοπές είναι απλώς μία από τις πολλές ιδέες που συζητάμε αυτή τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση», λέει ο Αλεξάντερ Χάντσου, από τη Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Για παράδειγμα η πόλη της Βαϊμάρης αποφάσισε να λάβει μέτρα ήδη από την 1η Ιουνίου: στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός θα ενεργοποιείται τριάντα λεπτά αργότερα και θα σβήνει τριάντα λεπτά νωρίτερα. Για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή θέλει να μειώσει τον συνολικό χρόνο φωτισμού κατά δέκα λεπτά την ημέρα. Υπολογίζει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.

Ήδη από το 2012 η πόλη του Μάιντς επενδύει σε τεχνολογία LED για τον δημόσιο φωτισμό και υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Το 2021, λένε οι αρμόδιοι, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχαν εξοικονομηθεί 1,7 εκατομμύρια κιλοβατώρες σε σχέση με το 2012, δηλαδή οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης μειώθηκαν κατά περίπου 20%. Με σύγχρονη τεχνολογία προσπαθεί να μειώσει το κόστος του φωτισμού και η πόλη του Ντάρμσταντ. Ήδη έχουν εγκατασταθεί ειδικοί αισθητήρες για την ενεργοποίηση του φωτισμού σε ποδηλατοδρόμους της πόλης, καθώς και σε έναν ποδηλατόδρομο ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει το Ντάρμσταντ με τη Φρανκφούρτη. Οι αισθητήρες αντιδρούν στην κίνηση και ανεβάζουν την ένταση του φωτισμού μόλις εμφανιστεί πεζός ή ποδηλάτης, ενώ με τον ίδιο αυτοματισμό μειώνεται η ένταση όταν ο δρόμος παραμένει άδειος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης