Τελευταία Νέα

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας
Με το νέο διαγωνιστικό σχήμα για τις ΑΠΕ,θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση νέα έργα ισχύος τουλάχιστον 4,2 GW έως το 2025

Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει μετατεθεί ο στόχος για τη διενέργεια του πρώτου νέου κοινού διαγωνισμού για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και έπειτα για τον Μάιο. Ωστόσο, αν και η Υπουργική Απόφαση η οποία καθόριζε τις τεχνολογίες και τις κατηγορίες των σταθμών που θα μπορούν να διεκδικήσουν «ταρίφα» έχει δημοσιευθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει βγάλει τη σχετική πρόσκληση.

Ειδικότερα, ο πρώτος διαγωνισμός, εντός του 2022, θα αφορά αιολικά και φωτοβολταϊκα έργα συνολικής ισχύος περί τα 1.000 MW, όπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Συνολικά, με το νέο διαγωνιστικό σχήμα για τις ΑΠΕ, το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση νέα έργα ισχύος τουλάχιστον 4,2 GW έως το 2025, εκ των οποίων τα 900 MW θα είναι αιολικά πάρκα, τα 2.100 MW φωτοβολταϊκά άνω του 1 MW , 250 ΜW φωτοβολταϊκά έως 1 MW, 500 MW ΑΠΕ σε Κρήτη, Εύβοια και Κυκλάδες, 200 MW υβριδικοί σταθμοί, 30 MW μονάδες βιομάζας άνω του 1 MW και 40 ΜW μονάδες βιομάζας έως 1 MW , 75 ΜW υδροηλεκτρικά έργα έως 1 MW , 25 ΜW μονάδες ΣΗΘΥΑ και άλλα 25 ΜW μονάδες απορριμμάτων ή λυμάτων.

Υβριδικοί σταθμοί


Ειδικά για τους υβριδικούς σταθμούς σχεδιάζονται διαγωνισμοί για 200 MW έως το 2025, θέτοντας ως όρια ελάχιστη ισχύ 10 MW και ελάχιστη χωρητικότητα στην αποθήκευση 20%. Οι ανώτατες τιμές εκκίνησης των διαγωνισμών αναμένεται να είναι διαφορετικές για κάθε τεχνολογία _ έχουν υπολογιστεί σε 30-80 ευρώ/MWh ή και ακόμη χαμηλότερα, ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ανοίξει την ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για 100 MW και σε παραγωγούς ΑΠΕ που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αρχικά θα διεξαχθεί ξεχωριστός διαγωνισμός, σε δύο διαφορετικούς γύρους δημοπρασιών. Ξεχωριστοί θα είναι και οι διαγωνισμοί για συνολικά 500 MW στα νησιά Κρήτη, Εύβοια και Κυκλάδες καθώς και για μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Από φθινόπωρο αναμένονται και οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για μονάδες αποθήκευσης, καθώς ακόμη δεν έχει προωθηθεί ότι σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα τέλη Ιουνίου, με δεδομένο ότι αποτελεί ορόσημο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος της Ελλάδας, είναι έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW, επιπλέον των υδροηλεκτρικών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης είναι μεγάλο καθώς έως τα τέλη του 2021 η αδειοδότηση από τη ΡΑΕ έφτανε στα 14,3 GW, ενώ το …τουνάμι των αδειοδοτήσεων συνεχίστηκε και το 2022, με το πρώτο τρίμηνο να παίρνουν το «πράσινο φως» έργα άνω των 2 GW.

Τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και ως εκ τούτου στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της επάρκειας ισχύος και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Θα συμβάλλουν, επίσης, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μειώνοντας συνεπώς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.
Έως το τέλος του 2025, βάσει των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα έχουν εγκατασταθεί σταθμοί αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 1.500 MW εκ των οποίων τα 800-900 MW θα προέρχονται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης περιορισμένης χωρητικότητας (π.χ. συσσωρευτές) και περί τα 700 MW από σταθμούς αντλησιοταμίευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης