Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι έχει λαμβάνειν ο κάθε κλάδος από το REPowerEU - Τα ελληνικά έργα που αναφέρονται

Τι έχει λαμβάνειν ο κάθε κλάδος από το REPowerEU - Τα ελληνικά έργα που αναφέρονται

θα αξιοποιηθεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η λειτουργία του οποίου θα τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 210 δις. ευρώ που απαιτούνται έως το 2027

 

Σχετικά Άρθρα
Σε 300 δις ευρώ υπολογίζεται το σύνολο των κεφαλαίων που θα κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλας φον Ντερλαιεν.

Από το σύνολο των κεφαλαίων τα 10 δις. ευρώ θα αφορούν υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και έργα αντιστροφής της ροής υφιστάμενων αγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική έκθεση της Κομισιόν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο FSRU της Αλεξανδρούπολης το οποίο όπως αναφέρεται, θα βοηθήσει την Ευρώπη και τα Βαλκάνια να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις προμήθειες ρωσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου του οποίου μέρος είναι και ο TAP.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει επίσης επενδύσεις 1,5-2 δις ευρώ για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες με υψηλή εξάρτηση, 29 δις ευρώ για την ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και των διασυνδέσεων, 37 δισ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου, 56 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις αντλίες θερμότητας, 41 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανία και 113 δισ. ευρώ για την πράσινη ενέργεια εκ των οποίων τα 86 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ΑΠΕ και 27 δις ευρώ βασικές υποδομές υδρογόνου.

Όπως σημειώνεται από την Επιτροπή το REPowerEU είναι η απάντηση της ΕΕ στην διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αξιοποίηση της ενέργειας από την Ρωσία ως «οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Αξιοποίηση του RRF

Για τη χρηματοδότηση του REPowerEU θα αξιοποιηθεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η λειτουργία του οποίου θα τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις πρόσθετες επενδύσεις ύψους 210 δις. ευρώ που απαιτούνται έως το 2027. Πέραν αυτού η Επιτροπή εκτιμά πως η εφαρμογή του Fit for 55 και του REPowerEU θα εξοικονομήσει στην ΕΕ ετησίως έως 2030, 80 δις. ευρώ από τις δαπάνες εισαγωγής φυσικού αερίου, 12 δισ. σε δαπάνες εισαγωγής πετρελαίου και 1,7 δισ. ευρώ σε δαπάνες εισαγωγής άνθρακα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή ήδη, είναι διαθέσιμα 225 δις. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του RRF ενώ οι πόροι του θα ενισχυθούν με επιπλέον 20 δις. ευρώ από την πώληση αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Επιπλέον θα μπορούσαν να διατεθούν στο RRF με εθελοντικές μεταφορές, 26,9 δισ. ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής και 7,5 δις. ευρώ από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης η Επιτροπή θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της πρόσκλησης του Ταμείου Καινοτομίας το φθινόπωρο σε περίπου 3 δις ευρώ.

Πέραν αυτών η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρότασή της για ένα Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (Social Climate Fund) για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχείρηση στη μετάβαση.
Σε ότι αφορά ειδικά την προμήθεια φυσικού αερίου, η περιφερειακή αξιολόγηση που έκανε η Επιτροπή για τις πρόσθετες ανάγκες σε έργα υποδομής για το REPowerEU δείχνει ότι είναι δυνατό να αντισταθμιστεί πλήρως το ισοδύναμο των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου με συνδυασμό μείωση της ζήτησης, αύξηση της εγχώριας παραγωγής βιοαερίου/βιομεθανίου και υδρογόνου και περιορισμένες προσθήκες υποδομής φυσικού αερίου.
Μάλιστα όπως τονίζεται οι πιο σημαντικές ανάγκες συνδέονται με την κάλυψη της ζήτησης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας, καθώς και την ενίσχυση του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου.

Ανάπτυξη δικτύων - Το ελληνικό ενδιαφέρον

Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει επίσης την ταχεία ανάπτυξη κρίσιμων υπεράκτιων δικτύων και διασυνοριακών υποδομών υδρογόνου.
Για παράδειγμα για φυσικό αέριο, ώριμα έργα για δίκτυα, αποθήκευση ή LNG που βρίσκονται σε ένα κράτος μέλος αλλά διαθέτουν ευρωπαϊκή σημασία μπορεί να συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο RRF REPowerEU.
Το RRP θα μπορούσε για παράδειγμα να υποστηρίξει έργα ενεργειακής υποδομής που επιλέχθηκαν σε περιφερειακές ομάδες Κοινού Ενδιαφέροντος επειδή συνδέουν τα ενεργειακά δίκτυα των κρατών μελών, συνδέουν περιφέρειες που βρίσκονται σε απομόνωση από τις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύουν τις υφιστάμενες διασυνοριακές διασυνδέσεις και βοηθούν στην ενσωμάτωση των ΑΠΕ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σε αυτή την κατηγορία των έργων μπορεί να ενταχθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο όπως και η σχεδιαζόμενη από τον ΑΔΜΗΕ ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ιταλία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει πως τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν φορολογικά μέτρα για την υποστήριξη των στόχων REPowerEU με την παροχή κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να εξετάσουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπως μειώσεις και απαλλαγές από τη φορολόγηση των οχημάτων τόσο για την αγορά όσο και για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου, φορολογικές εκπτώσεις που συνδέονται με την ενέργεια εξοικονόμηση πόρων και τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης