Η βιομηχανία θα "κρίνει" την ενεργειακή μετάβαση - Kλειδί η χαλυβουργία

Η βιομηχανία θα

 Ποια μέτρα ζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα

 

Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος που τοποθετεί τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην καρδιά του είναι το κλειδί για να ξεπεραστούν τόσο οι τρέχουσες ενεργειακές όσο και οι κλιματικές κρίσεις, καθώς η βιομηχανία της ΕΕ θα είναι ο κύριος μοχλός για τις αγορές καθαρής ενέργειας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να χορηγηθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης για εταιρείες που πλήττονται από υψηλές τιμές ενέργειας, ταχεία υλοποίηση της υποδομής υδρογόνου και προτεραιότητα πρόσβασης σε προμήθειες υδρογόνου για τον κλάδο, αποφεύγοντας παράλληλα διακοπές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο εφόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές υποδομές.
Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία από το ενεργειακό μανιφέστο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα, που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το RePowerEU.

Αγορές υδρογόνου

«Χωρίς στρατηγικούς βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, όπως ο χάλυβας, η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι επιτυχής. Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας πρέπει να ενσωματωθούν σε όλα τα επίπεδα χάραξης πολιτικής και πολιτικών συζητήσεων ως βασικοί παράγοντες για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος», δήλωσε ο Axel Eggert, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα (EUROFER).
«Η ταχεία πρόσβαση της βιομηχανίας χάλυβα στο πράσινο υδρογόνο θα τονώσει τις αγορές υδρογόνου στην Ευρώπη. Αλλά οι εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου εκτός από τη Ρωσία θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας όσο δεν υπάρχει διαθέσιμη υποδομή υδρογόνου σε προσιτό κόστος. Χρειαζόμαστε αναθεώρηση της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ για χάρη της συνοχής, της συνεργασίας και του διατομεακού διαλόγου», πρόσθεσε.

Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία έχουν προσθέσει περαιτέρω εμπόδια στην πορεία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας χάλυβα της ΕΕ, καθώς η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να παραδώσει επαρκείς ποσότητες ενεργειακών φορέων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών σε επίπεδο ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει οικονομία υδρογόνου ή υποδομή για τον τομέα του χάλυβα. Μόνο η βιομηχανία μας θα χρειαστεί πάνω από 150 TWh «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας – το μισό εκ των οποίων για την παραγωγή υδρογόνου – έως το 2030 για να εκτελέσει τα 60 έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι ανάγκες είναι ισοδύναμες με το διπλάσιο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου», είπε ο κ. Eggert.

Αυτονομία

Ειδικότερα, η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας και να διασφαλίσει την οικονομική ανθεκτικότητα βασικών βιομηχανικών τομέων όπως ο χάλυβας, ενισχύοντας τη μετάβασή τους μέσω:
• Παροχή προτεραιότητας πρόσβασης στην παροχή υδρογόνου και στα υπάρχοντα δίκτυα για τομείς έτοιμους να το καταναλώσουν και με το υψηλότερο δυναμικό μείωσης του CO2.
• Παροχή συγκεκριμένων οργάνων για να κατευθύνονται οι επενδύσεις υποδομής στην περιοχή για υδρογόνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
• Διασφάλιση ευέλικτης εφαρμογής της αρχής της προσθετικότητας και των κριτηρίων συσχέτισης για την παραγωγή υδρογόνου, αποφεύγοντας περιττά ανώτατα όρια στην παραγωγή και, συνεπώς, στην κατανάλωση.
• Εξασφάλιση ταχείας έγκρισης για έργα χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα (π.χ. CEEAG και IPCEI) και προκαταβολή για το Ταμείο Καινοτομίας.
• Άρση του διοικητικού φόρτου για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων έργων υδρογόνου.
• Προώθηση Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (ΣΠΣ) μετά το 2030 για τη βιομηχανία συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης