RepowerEU: Επιτάχυνση έργων και αδειών για τις ΑΠΕ

RepowerEU: Επιτάχυνση έργων και αδειών για τις ΑΠΕ
Η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά

Ο τερματισμός της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα απαιτήσει μια γενικότερη και τεράστια προσπάθεια. Η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με την πάροδο του χρόνου, σταδιακά και θα συμβάλλει στην μείωση των τιμών της ενέργειας που με τη σειρά τους θα ελαχιστοποιήσουν σημαντικά την εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η φθηνότερη και καθαρότερη διαθέσιμη ενέργεια και μπορούν να παράγονται εγχώρια, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας. Η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του στόχου της ΕΕ για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το σημερινό 40% σε 45%. Αυτό θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές  στα 1.236 GW έως το 2030, σε σύγκριση με 1.067 GW έως το 2030 που προβλεπόταν στο Fit for 55 για το 2030.

14_22.JPG

Το νέο κάλεσμα

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ θα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά. Για τον λόγο αυτό αποδίδεται στα έργα ΑΠΕ, ο χαρακτηρισμός «έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» και κρίνεται απαραίτητος ο καθορισμός από τα κράτη-μέλη ειδικών περιοχών ανάπτυξης ΑΠΕ (go-to areas). Eπίσης, επισημαίνεται ότι έμφαση για fast track αδειοδτικές διαδικασίες θα δοθεί σε περιοχές όπως στέγες, δρόμους, χώρους στάθμευσης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και όχι προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000).

Προτείνεται η υιοθέτηση περισσότερων συμφωνιών αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) ώστε να αυξηθεί η χρήση τους από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό οι χώρες-μέλη καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν σχήματα στήριξης αυτών των συμβάσεων. 

177_1.JPG

Η ηλιακή ενέργεια

Η στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια θα ενισχύσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Η Κομισιόν θέτει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2020 των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έως το 2025, δηλαδή η συνολική ισχύς να ανέλθει στα 320 GW έως τα μέσα της 10ετίας, και στα 600 GW το 2030.  

Η νέα δυναμικότητα θα εκτοπίσει την κατανάλωση 9 bcm φυσικού αερίου ετησίως έως το 2027 με:

Την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Solar Rooftops, η οποία αποτελεί τη σταδιακή εγκατάσταση φωτοβολταικών στις στέγες και στις ταράτσες των κτιρίων

Τη συμμαχία βιομηχανίας φωτοβολταϊκών της ΕΕ για μια καινοτόμο και ανθεκτική αλυσίδα αξίας φωτοβολταϊκών στην ΕΕ και τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ

Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι δράσεις της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα από τα κράτη-μέλη. Για τη χρηματοδότησή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης