Ενέργεια

ΔΕΗ: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές για τη "νέα χονδρική" - Στα 200 εκατ εκτιμάται η καταβολή του τέλους

ΔΕΗ: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές για τη
Οι επενδυτές περιμένουν το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για την χονδρική για να αξιολογήσουν πως θα κινηθεί η αγορά
Σχετικά Άρθρα
Να ξεκαθαρίσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιμένουν οι επενδυτές που παρακολουθούν την ΔΕΗ για να μορφώσουν άποψη ως προς τη νέα πραγματικότητα που θα φέρει στην αγορά της χονδρικής. Οι επενδυτές παρακολούθησαν στενά το teleconference και τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης για την επίτευξη του στόχου για ΕΒΙΤDA, στα οποία έχει δεσμευθεί η δίοικηση για το 2022, δηλαδή σε νούμερα που θα ανέρχονται σε 800 - 900 εκατ ευρώ.

Από την άλλη περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το περιβάλλον, καθώς τα λεγόμενα υπερκέρδη θα παρακρατούνται στην πηγή, ενώ από την άλλη, η πλευρά της προσφοράς ενδέχεται να έχει να αντιμετωπίσει ομόλογα προβλήματα. Βέβαια οι γνωρίζοντες προσδοκούν σε μια εξομάλυνση της λιανικής με την πτώση των τιμολογίων και θεωρούν θετικό, ότι η δίοικηση ανέφερε ότι το ποσοστό των ληξιπροθέσμων έχει ανέβει μόνο στο 7% από 5%.

Επίσης όπως αναφέρουν παρόντες στο teleconference, η δίοικηση εκτίμησε ότι τα ποσά που θα κληθεί η ΔΕΗ να πληρώσει για το τέλος του 90% στα λεγόμενα υπερκέρδη  μπορούν να ανέλθουν μέχρι 200 εκατ ευρώ για τα δύο τρίμηνα.
Το κυριότερο στοιχείο που είναι αναμενόμενο από την αγορά με την προοπτική εξομάλυνσης προς το τέλος του χρόνου είναι η ανάκτηση μιας υψηλής χρηματοδότησης, που αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει η επιχείρηση σε κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπίσει την ακραία συγκγυρία των προηγουμένων μηνών και να αντισταθμίσει το κόστος που της επιτρέπει να προσβλέπει στην επίτευξη της κερδοφορίας σε EBITDA, που έχει προγραμματίσει για το 2022 , στοιχείο που εξηγεί, γιατί τελικά ο δανεισμός δεν μειώθηκε και παρέμεινε στα 2 δισ παρά την είσοδο των κεφαλαίων της Macquarie.

Στην φορολογία που αναλογεί στο λογιστικό κέρδος των 800 εκατ ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντιστοιχούν και οι ζημιές προ φόρων των 185,7 εκατ ευρώ που η εταιρία έβγαλε στο α΄τρίμηνο, οι οποίες συμψηφίζονται με άλλες προηγούμενες ζημιογόνες χρήσεις.

Συμπερασματικά η ΔΕΗ άντεξε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και μάλιστα συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ μα αυξανόμενο ρυθμό της τάξης του 12%.
Τούτου δοθέντος η ειχείρηση διατηρεί τα όπλα της και ο προγραμματισμός της συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπου εκεί προετοιμάζει ηγετικό ρόλο έχοντας μπροστά της σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης