Ενέργεια

BofA: Το Brent θα ξεπεράσει τα 150 δολ. εάν μειωθούν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

BofA: Το Brent θα ξεπεράσει τα 150 δολ. εάν μειωθούν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η BofA προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα είναι κατά μέσο όρο 104,48 $/βαρέλι το 2022, 100 $/βαρέλι το 2023.

 

Το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 150 δολάρια το βαρέλι εάν υπάρξει απότομη συρρίκνωση στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Bank of America (BofA) Global Research.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επί του παρόντος βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι.

«Με τον στόχο μας για το Brent στα 120 $/βαρέλι τώρα εν όψει, πιστεύουμε ότι μια απότομη συρρίκνωση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να ... ωθήσει το Brent πολύ πάνω από τα 150 δολάρια/βαρέλι», ανέφερε η τράπεζα σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αν και οι συνομιλίες δεν έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής, με την Ουγγαρία να ασκεί βέτο στην κίνηση αυτή.

Η BofA προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα είναι κατά μέσο όρο 104,48 $/βαρέλι το 2022, 100 $/βαρέλι το 2023.

Ανάκαμψη

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στα προ του COVID-19 επίπεδα το 2022, επειδή τα προβλήματα προσφοράς εξακολουθούν να υφίστανται.

«Μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 30 δολάρια/βαρέλι λόγω της προσφοράς φέτος μείωσε τη ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλι την ημέρα, αποτρέποντας την ανάκαμψη στα προ-COVID επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.

Εκτιμούν επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να πλησιάσει τα προ του COVID-19 επίπεδα το επόμενο έτος, εάν η ρωσική παραγωγή πετρελαίου διατηρηθεί κοντά στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι προμήθειες του ΟΠΕΚ+ αυξηθούν.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Παρασκευή, υποστηριζόμενες από την προοπτική μιας "στενής" αγοράς λόγω της αύξησης της κατανάλωσης βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι και της πιθανότητας απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης