Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εμπάργκο μόνο στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου μελετά η ΕΕ - Eξαιρεί τους αγωγούς

Εμπάργκο μόνο στις θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου μελετά η ΕΕ - Eξαιρεί τους αγωγούς

Προσπάθειες να καμφθεί η Ουγγαρία για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

 

Οι χώρες της ΕΕ προσπάθησαν την Παρασκευή να καταλήξουν σε μια συμφωνία για εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, αλλά θα επέτρεπε τις παραδόσεις μέσω αγωγών, έναν συμβιβασμό για να κερδίσει την Ουγγαρία και να ξεμπλοκάρει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Κυριακή, ώστε οι ηγέτες να την εγκρίνουν στη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου, δήλωσαν αξιωματούχοι, επισημαίνοντας τον επείγον χαρακτήρα μετά από αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η Ουγγαρία ανέστειλε το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και υποστηρίζει ότι η διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα ήταν πλήγμα για την οικονομία της επειδή δεν μπορεί εύκολα να προμηθευτεί πετρέλαιο από αλλού.

Αυτό έχει καθυστερήσει την εφαρμογή άλλων στοιχείων του πακέτου κυρώσεων: αποσύνδεση της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank (SBMX.MM), από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και προσθήκη περισσότερων ατόμων στη λίστα με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί και που δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

«Θα ήταν ταπεινωτικό να μην συζητήσουμε καθόλου τις κυρώσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία ή να αφαιρέσουμε εντελώς το μέρος του πακέτου για το εμπάργκο πετρελαίου μόνο για να προωθήσουμε τα άλλα στοιχεία», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

«Έτσι η ιδέα είναι να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθεί ο ρωσικός αγωγός Druzhba που προμηθεύει την Ουγγαρία μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί χρόνος στην (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή και στην Ουγγαρία να λύσουν το πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι μια συμφωνία πριν τηνσύνοδο δεν ήταν καθόλου εγγυημένη.

Επενδύσεις

Η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό, απαιτώντας επενδύσεις περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη απομάκρυνση της οικονομίας από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ, και προσβλέπει στην ΕΕ να παράσχει τα κεφάλαια για μια τέτοια μετάβαση.

Ο αγωγός Druzhba διασχίζει τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, τις τρεις χώρες της ΕΕ που θα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρουν εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου και οι οποίες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για εμπάργκο πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μόνο το ένα τέταρτο του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζεται από το μπλοκ των 27 εθνών, τον μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Ρωσίας, παραδίδεται μέσω αγωγών.

Τα τρία τέταρτα του ρωσικού πετρελαίου για την Ευρώπη παραδίδονται με δεξαμενόπλοια, επομένως ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις θα εξακολουθούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, μειώνοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα ανταγωνισμού στην ΕΕ, επειδή η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία θα έπαιρναν φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια τους - τα οποία μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε όλη την ΕΕ - ενώ τα διυλιστήρια άλλων χωρών θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα για το εισαγόμενο αργό Brent .

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης