Επικαιρότητα

Σήμερα (30/5) ξεκινά το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ - Οι προοπτικές και οι συναντήσεις B2B

Σήμερα (30/5) ξεκινά το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ - Οι προοπτικές και οι συναντήσεις B2B
Mε τις εργασίες του Φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ξενοδοχείου διμερείς συναντήσεις όλων των υπουργών και υφυπουργών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας
Σήμερα (30/5) θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η Enterprise Greece, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας στους εξής βασικούς τομείς: α) Τουρισμό, β) Ενέργεια/ Κατασκευές / Υποδομές, γ) Καινοτομία και δ) Αγροτοδιατροφή. Στο Φόρουμ θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και επιχειρηματίες και των δύο πλευρών. Από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από 100 και πλέον εταιρίες.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φόρουμ, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ξενοδοχείου διμερείς συναντήσεις όλων των υπουργών και υφυπουργών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση B2B συναντήσεων.

Την Τρίτη η 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

Την τρίτη ημέρα της επίσκεψης, Τρίτη 31 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η 5η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του υφυπουργού Κ. Φραγκογιάννη και του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων Khalid Al Faleh. Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους δύο υπουργούς καθώς και Συμφωνίας που άπτεται της υλοποίησης οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων EMC.

Την ίδια ημέρα μέλη της Σαουδαραβικής αποστολής θα επισκεφθούν, με μέριμνα του Enterprise Greece, σημεία ενδιαφέροντος για ενδεχόμενες επενδυτικές και εμπορικές προοπτικές, ενώ θα συνεχισθούν οι επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με μέλη του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας–Σαουδικής Αραβίας, το οποίο δημιουργήθηκε για την προώθηση των διμερών επιχειρηματικών επαφών και τη διεύρυνση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμπρόεδροι του ελληνικού σκέλους του Συμβουλίου αναλαμβάνουν ο πρόεδρος της Temes Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics S.A. Δημήτρης Λακασάς. Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, πρόεδρος αναλαμβάνει η επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής της Olayan Financing Company, Lubna Olayan.

Εξαιρετικές προοπτικές για συνεργασία

Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Khalid Al Faleh. Επισήμανε πως οι διμερείς σχέσεις είναι ευρείες και έστειλε το μήνυμα πως ο ουρανός είναι το όριο για αυτά που η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν μαζί. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές, τη διαχείριση ακινήτων και την καινοτομία.

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και στα Φηρά και την Καλδέρα, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε «μαγεμένος» και ενθουσιασμένος από την «πανέμορφη» Σαντορίνη και έκανε λόγο για εξαιρετική φιλοξενία.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον ομόλογό του Άδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη. «Είναι φίλοι και συνάδελφοι, σχεδόν σαν αδελφοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος επισκέφτηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κ.κ. Γεωργιάδης και Φραγκογιάννης ήταν στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο όπου περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αλ Ούλα. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα φιλοξένησε την επιχειρηματική αποστολή της Σαουδικής Αραβίας την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψης της στη χώρα στη Σαντορίνη.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. «Τη Δευτέρα θα επιστρέψουμε στη δουλειά με το επιχειρηματικό φόρουμ», επισήμανε και δήλωσε πως περιμένει πολλές αμοιβαίες επενδύσεις. Ειδικότερα, σημείωσε πως ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες υλοποιούνται ήδη από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο και γνωστοποίησε το ενδιαφέρον σαουδαραβικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε πως ήδη ορισμένοι Σαουδάραβες επιχειρηματίες κατά την περιήγησή τους στη Σαντορίνη, του εξέφρασαν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται με πολλούς τρόπους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός και ο πρίγκηπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας έχουν μια συχνή επικοινωνία, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνεργασία των δύο χωρών.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αμοιβαία επωφελή συνεργασία

Το μήνυμα πως τα πράγματα που η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν από κοινού στο μέλλον είναι απεριόριστα, έστειλε από τη Σαντορίνη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη της σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής, της οποίας ηγείται ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και τη συνοδεύουν 8 υφυπουργοί, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου και στα Φηρά και την Καλδέρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία. Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, εστίασε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τη γεωργία, την περιβαλλοντική πολιτική, την ψηφιοποίηση, ναυτιλία. Σημείωσε πως μερικές επενδύσεις έχουν ήδη αρχίσει από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος τον Μάρτιο και προσέθεσε πως μερικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους στην Αθήνα και άλλες θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επανοικοδόμησης της διμερούς σχέσης.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών να φιλοξενήσουν την σαουδαραβική επιχειρηματική αποστολή στη Σαντορίνη.

Φραγκογιάννης: Κεφαλαιοποιούμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Κεφαλαιοποιούμε τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας με μεγαλύτερη συνεργασία, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Σε δήλωσή του από τη Σαντορίνη, όπου φιλοξενήθηκε η σαουδαραβική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε πως «προσβλέπουμε να υλοποιήσουμε τα μεγάλα σχέδια και το όραμα που έχουν οι δύο χώρες»Σημείωσε πως η σαουδαραβική επιχειρηματική αποστολή απαρτίζεται από 70 επιχειρήσεις από σημαντικούς τομείς και αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 100 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία της σαουδαραβικής αποστολής στη Σαντορίνη, είπε πως η ιδέα ήταν η ανταπόδοση της αντίστοιχης φιλοξενίας της ελληνικής αποστολής στην Αλ Ούλα τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης