Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 121 δολ. κινείται το Brent, στα 117 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 121 δολ. κινείται το Brent, στα 117 δολ. το αργό

 Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να τηρήσει το σχέδιο αποδέσμευσης της προσφοράς

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι traders εκτιμούσαν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Περί τις 20:50 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 1,92%, στα 121,72 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 1,7%, στα 117,10 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη διαπραγματεύεται για αυτό το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, αλλά όλο και περισσότερο η αγορά τις τιμολογεί (πρόσθετες κυρώσεις) ως κίνδυνο», δήλωσε ο Daniel Ghali, της TD Securities στο Τορόντο.

Οι χώρες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου παρά τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συμφωνήσουν καταρχήν σε ένα εμπάργκο πετρελαίου, σύμφωνα μεπροσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, αφήνοντας τις πρακτικές λεπτομέρειες και τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα

Αυξημένη ζήτηση

Οποιαδήποτε περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα "σφίξει" την αγορά αργού που είναι ήδη τεταμένη όσον αφορά την προσφορά εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών ενόψει της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Υπογραμμίζοντας τη στενότητα της αγοράς, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μια ομάδα που ονομάζεται OPEC+, πρόκειται να αποκρούσουν τις εκκλήσεις των Δυτικών για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής όταν συναντηθούν την Πέμπτη.

Θα επιμείνουν στα υπάρχοντα σχέδια για αύξηση του στόχου παραγωγής τους τον Ιούλιο κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές του ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης