Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Orsted μετά την ολλανδική Gas Terra προειδοποιεί για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Η Orsted μετά την ολλανδική Gas Terra προειδοποιεί για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου

Αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια - Δεν τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι προμήθειες

 

Σχετικά Άρθρα

Η Orsted προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η ρωσική Gazprom Export θα μπορούσε να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη δανική ενεργειακή εταιρεία επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν θα έθετε αμέσως σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου της Δανίας .

Το σύστημα πληρωμών για το ρούβλι της Ρωσίας έχει αποκαλύψει ρωγμές στην ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύγκρουση στην Ουκρανία, με ορισμένες χώρες να αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια και άλλες να βρίσκουν τρόπους να συμμορφωθούν.

"Η Gazprom Export συνεχίζει να απαιτεί από την Orsted να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια", ανέφερε η Orsted σε ανακοίνωση. «Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάσει της σύμβασης να το πράξουμε και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα την Gazprom Export ότι δεν θα το κάνουμε».

"Υπάρχει κίνδυνος η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Orsted. Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα αποτελεί παραβίαση της σύμβασης", αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το Reuters.

Δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία προς τη Δανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να σταματήσει απευθείας τις προμήθειες στη χώρα.
Η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε ότι δεν θα είχε άμεσες συνέπειες στον εφοδιασμό της Δανίας εάν η Ρωσία σταματούσε τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Orsted. Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης εάν υπήρχε έλλειψη φυσικού αερίου.
Η Orsted είπε ότι αναμένει ότι θα είναι δυνατή η αγορά φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ελαχιστοποίηση κινδύνου

«Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για τους πελάτες φυσικού αερίου της Orsted, οι οποίοι είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες στη Δανία και τη Σουηδία», ανέφερε η εταιρεία.
Δεν ήταν σαφές εάν οι προμήθειες θα κοπούν μετά την προθεσμία πληρωμής της Orsted στις 31 Μαΐου.

Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα της Μόσχας να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής και στη συνέχεια η παροχή φυσικού αερίου τους διακόπηκε.
Γερμανικές, ιταλικές και γαλλικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για το ρούβλι για να διατηρήσουν τις προμήθειες.

Σύμφωνα με το σύστημα πληρωμών με ρούβλια, οι αγοραστές πρέπει να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό της Gazprombank, όπου η τράπεζα τα μετατρέπει σε ρούβλια.
Η Orsted είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το συμβόλαιό της με την Gazprom αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Δανίας και περίπου το 1,5% των συνολικών ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη, που πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).
Η Orsted πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2017 για να επικεντρωθεί στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αλλά διατηρεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom (GAZP.MM) η οποία ισχύει έως το 2030.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης