Ενέργεια

Η Ρωσία διευρύνει τις περικοπές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Άνοδος 5% στην τιμή

Η Ρωσία διευρύνει τις περικοπές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Άνοδος 5% στην τιμή

Διακόπηκε η προμήθεια της Ολλανδικής GasTerra

Η Ρωσία επέκτεινε τις περικοπές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη την Τρίτη με την Gazprom να διακόπτει την παροχή στον κορυφαίο ολλανδικό trader GasTerra, κλιμακώνοντας την οικονομική μάχη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών και ανεβάζοντας τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Η κίνηση έρχεται μια ημέρα αφότου η Δανία ανακοίνωσε ενδεχόμενο τέλος της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και το πιο σκληρό μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τώρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, μια συμφωνία για διακοπή των θαλάσσιων εισαγωγών του πετρελαίου της.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι είχε συνάψει συμβάσεις αλλού για τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που περίμενε να λάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.
«Αυτό δεν θεωρείται ακόμη ως απειλή για τις προμήθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Πίτερ τεν Μπριζενκάτε.

Η δανική εταιρεία Orsted προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Gazprom Export θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τον εφοδιασμό της, αλλά ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έθετε αμέσως σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου της Δανίας.

Μείωση ροών

Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον πρώτο μήνα αυξήθηκε περίπου 5% το πρωί της Τρίτης σε περίπου 91 ευρώ/MWh, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από τα υψηλά άνω των 300 ευρώ/MWh που σημειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου.

«Ενώ η αγορά περίμενε σε μεγάλο βαθμό να αποκοπούν και οι δύο εταιρείες, αυτή η εξέλιξη θα κάνει το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης πολύ πιο στενό», δήλωσε ο αναλυτής του ICIS Tom Marzec-Manser στο Twitter.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκαν την Τρίτη, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές πιθανότατα οφείλεται στη διακοπή με την Ολλανδία.

Η Μόσχα είχε ήδη σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία επικαλούμενη την άρνησή τους να πληρώσουν σε ρωσικά ρούβλια, απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που έχουν απομονώσει τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της από το διεθνές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Οι περικοπές της προμήθειας φυσικού αερίου ενίσχυσαν τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ωθώντας τον πληθωρισμό και ώθησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες να κυνηγήσουν την εναλλακτική προμήθεια και την υποδομή για τη διαχείρισή της, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

Η Ευρώπη βιάζεται να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της για να ενισχύσει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα, επιφυλακτική για τις περικοπές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, η οποία συνήθως παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Η ολλανδική αποθήκευση φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος πλήρης περίπου 37%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει τις επιδοτήσεις στα 406 εκατομμύρια ευρώ για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις Bergermeer, μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ανοιχτής πρόσβασης στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ' αρχήν να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της ΕΕ κατά 90% μέχρι το τέλος του έτους, ενισχύοντας την πίεση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης