Ενέργεια

Μυτιληναίος: Στενότητα στο LNG, μόνη λύση το FSU στη Ρεβυθούσα - Μη αποδεκτά τα περί κερδοσκοπίας στην χονδρική

Μυτιληναίος: Στενότητα στο LNG, μόνη λύση το FSU στη Ρεβυθούσα - Μη αποδεκτά τα περί κερδοσκοπίας στην χονδρική

Η εταιρία του είναι έτοιμη να καταβάλει εισφορά για να στηρίξει, όπως είπε, την κοινωνία που έχει ανάγκη

 

Σχετικά Άρθρα
Το ζήτημα της στενότητας της διεθνούς αγοράς LNG ανέδειξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συζητήσεις στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της «Μυτιληναίος». Συγκεκριμένα αναφερόμενος στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου των χωρών μελών σε ποσοστό 80% έως το τέλος Σεπτεμβρίου ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι υποδομές, δηλαδή η διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων αλλά η περιορισμένη επάρκεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Μάλιστα εκτίμησε ότι εάν αποφασιστεί τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου να τηρηθούν σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας τότε το κόστος του καυσίμου θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Όπως είπε η πλέον συμφέρουσα λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας της ελληνικής αγοράς και για την τήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου είναι το FSU που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΔΕΣΦΑ και το οποίο προβλέπεται να δέσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας έως τις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στα μείζονα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των καθετοποιημένων ομίλων, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αναφορές περί υπερβολικών κερδών και κερδοσκοπίας.

"Τηρήσαμε το target model"

Σημείωσε ότι όταν άνοιξε η αγορά της ενέργειας πριν 10-12 χρόνια η εταιρία γνώριζε ότι εισέρχεται σε μια αγορά με προϊόντα κοινής ωφέλειας που έχει ιδιαιτερότητες. «Πριν από ενάμιση χρόνο, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές καθιερώσαμε το target model με καθυστέρηση ετών. Η εταιρεία μας τήρησε τις επιταγές του target model επακριβώς» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:
«Δεν χρησιμοποιήσαμε το target model με τρόπο που θα μας δημιουργούσε αθέμιτα κέρδη. Έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές γι΄αυτό. Έχουμε το καλύτερο energy management στην Ελλάδα και gas sourcing και μπορούμε να φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Αυτό δε λέγεται ούτε αισχροκέρδεια ούτε υπερκέρδη».

Ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε επίσης ότι η εταιρία του είναι έτοιμη να καταβάλει εισφορά για να στηρίξει όπως είπε την κοινωνία που έχει ανάγκη. «Αυτό, τόνισε, είναι άλλη συζήτηση. Αλλά να σου λένε φέρε από αυτά που έκλεψες αυτό δε θα το δεχτώ ποτέ» κατέληξε, ενώ απευθυνόμενος στους μετόχους υπογράμμισε ότι για την ασφάλεια τους, έχει γίνει πρόβλεψη, στο πρώτο τρίμηνο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η εταιρεία να φορολογηθεί επιπλέον.

Νέος μηχανισμός και ρήτρα αναπροσαρμογής

Σχετικά με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς τον οποίο η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποστείλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί και ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη της εταιρείας γνωρίζουν τους όρους του νέου μηχανισμού. Πρόσθεσε πάντως πως έχει την ελπίδα ότι το νέο σχέδιο δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων του 2022.
Τέλος σε ότι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής εξέφρασε εντονότατη ανησυχία ότι όλη αυτή η υπόθεση θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα στην αγορά. Μάλιστα τόνισε ότι η αναστολή των αποκοπών ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους για τις μικρότερες εταιρίες προμήθειας που μπορεί να μην αντέξουν στην αύξηση των οφειλών των καταναλωτών μαζί με την κατακόρυφη άνοδο των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης