Ενέργεια

E.Μυτιληναίος στην Γ.Σ.: Ο διπλασιασμός κερδών στα 260 εκατ το 2022 δεδομένος - Στα 100 εκατ τα κέρδη του RSD

E.Μυτιληναίος στην Γ.Σ.: Ο διπλασιασμός κερδών στα 260 εκατ το 2022 δεδομένος - Στα 100 εκατ τα κέρδη του RSD
Η εισφορά για τα λεγόμενα υπερκέρδη δεν θα επηρεάσει τους στόχους αύξησης κερδοφορίας ανέφερε ο πρόεδρος
Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος της Mytilineos κ. Ε.Μυτιληναίος κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που έλαβε χώρα σήμερα 2/6 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι ο στόχος του διπλασιασμού κερδών το 2022 θα επιτευχθεί και μάλιστα αυτά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 260 εκατ ευρώ.
Μόνο ο τομέας RSD θα πενταπλασιάσει τα κέρδη σε 100 εκατ ευρώ, το 95% των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό με ΒΟΤ.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα υπερκέρδη της χονδρικής σημείωσε με νόημα, ότι δεν υπάρχει καμία ληστεία, η εταιρία έχει λειτουργήσει από την αρχή στα πλαίσια του target model και έχει ελεγχθεί αρκετές φορές με άψογα αποτελέσματα. Είναι άλλο, να ζητάμε την συνεισφορά με κοινωνικό πρόσημο και άλλο να μιλάμε στα πλαίσια της αισχροκέρδειας. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να το δεχτώ, ανέφερε ο πρόεδρος.

Δεν ξέρουμε ποιό θα είναι το ακριβές νέο πλαίσιο της χονδρικής αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί από τις Βρυξέλλες, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση, ότι δεν θα πας επηρεάσι στα αποτελέσματα.
Ήδη ο CFO o κ. Καλαφατάς έχει κάνει την σχετική πρόβλεψη από το α΄ τρίμηνο, να μην ανυσηχούν οι μέτοχοι της εταιρίας, η αύξηση της κερδοφορίας μας δεν θα επηρεαστεί από αυτό.

Όσον αφορά την μεταλλουργία έχουμε πραγματοποιήσει το hedging που είναι μέσα στο DNA της εταιρίας μας, ανέφερε, για την κερδοφορία του 2022 -23 και η εταιρία παραμένει στο τεταρτημόριο των ανταγωνιστικοτέρων βιομηχανιών παγκοσμίως.

Η στρατηγική στις ΑΠΕ

Στις ΑΠΕ το συνολικό χαρτοφυλάκιο που ωριμάζει ανέρχεται σε 8GW από τα οποία τα 5 είναι διεσπαρμένα σε διεθνές επίπεδο από Νότια Αμερική, Χιλή , στην Ασία, την Ευρώπη.
Τα υπόλοιπα 3GW αφορούν Ελλάδα και Ιταλία. Στην Ιταλία το δυναμικό, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφατάς κατά 50% είναι σε στάδια έτοιμα προς κατασκευή και το υπόλοιπο 50% σε φάση αδειοδοτήσεων.
Στην Ελλάδα 250 MW είναι υπό λειτουργία και 250 σε φάση αδειοδοτήσεων - κατασκευών, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 GW αφορούν την Εγνατία, από την οποία έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται τα 135 MW. Αυτά τα 3 GW σύντομα θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας.

Για το χαρτοφυλάκιο των 5 GW που αναπτύσσεται παγκοσμίως η στρατηγική συνίσταται σε BOT, δηλαδή ανάπτυξη και πώληση.
Για παράδειγμα ο κλάδος του RSD με μεγάλη ανταγωνιστικότητα αναπτύσσει τον κλάδο αποθήκευσης (storage)  στην Aγγλία όπου η εταιρία πρωτοπορεί.

Η στρατηγική εδράζεται σε 3 άξονες:
1. EPC,δηλαδή κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για μεγάλους παίκτες όπως η BP και η TOTAL.
2. Aυτά που θα μπουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου και αφορούν κυρίως τα έργα σε Ελλάδα και Ιταλία.
3.BOT

Όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος σε μια περίοδο, που τα επιτόκια ανεβαίνουν και ζητούμενο είναι οι ταμειακές ροές, δεν έχει νόημα να μεγαλώνεις μόνο το χαρτοφυλάιο ΑΠΕ, που δεσμεύει κεφάλαια από άλλες επενδύσεις, χωρίς να έχει από μόνο του την στοχευόμενη απόδοση, αλλά πρέπει παράλληλα να καταγράφεις κέρδη για να διατηρείς και υψηλά την πιστοληπτική αξιολόγηση σε περίοδο ανοδικών επιτοκίων, που θα παραμείνουν.Το χρήμα θα γίνει σπάνιο και ακριβό.

Ο MSCI

Για τον MSCI o πρόεδρος ανέφερε ότι μας πήρε 3-5 χρόνια να πετύχουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει και ήταν προσωπικό μου όνειρο.
Είναι μια επιτυχία που πρέπει να την διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Η αλλαγή της ποιότητας των επενδυτών που εισέρχονται στην μετοχή είναι εμφανής καθώς από τα μεγαλύτερα sovereign funds όπως αυτό του Άμπου Ντάμπυ παίρνουν θέσεις στην μετοχή.

Πρέπει επίσης να προσέχουμε πάρα πολύ τους ομολογιούχους μας και να έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική, γιατί όπως μου είπε και ο Dimon, όταν έιχε έλθει στην Ελλάδα, οι μέτοχοι κάνουν την φασαρία αλλά οι ομολογιούχοι την ζημιά. Οι ομολογιούχοι πάνε για λίγα, αλλά αυτά τα θέλουν οπωσδήποτε, ανέφερε ο πρόεδρος.

Παράλληλα έθιξε πρόσφατη ανάλυση της BNP Paribas για τον όμιλο, που χαρακτήρισε ανακριβή και σημείωσε ότι ήδη έχει κάνει επιστολή στην δίοικηση της τραπέζης, καθώς είναι η μια από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες που συνεργάζεται.

Αναφερόμενος στο μέρισμα του 2022, το 2021 θα είναι στα 0,40 ευρώ, το οποίο με τον συνυπολογισμό της μεταφοράς του μερίσματος των ιδίων που δεν θα λάβουν ανέρχεται στα 0,42 ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας . Όπως ανέφερε ο πρόεδρος για το 2022 έχει πολύ σημαντικές προοπτικές μεγάλης ανόδου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης