Τελευταία Νέα

Ιάπωνες επιστήμονες μετατρέπουν τα αποφάγια σε βρώσιμο τσιμέντο για σπίτια που τρώγονται!

Ιάπωνες επιστήμονες μετατρέπουν τα αποφάγια σε βρώσιμο τσιμέντο για σπίτια που τρώγονται!
Φλούδες φρούτων και λαχανικών, ψαροκόκαλα, φαγητά και τρόφιμα που χάλασαν ή δεν φαγώθηκαν θα μπορούσαν να γίνουν όχι μόνο λίπασμα ή καύσιμο αλλά τσιμέντο... βρώσιμο που θα φτιάξει ένα σπίτι που... τρώγεται

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα σπίτι ενεργειακά φιλικό, φτιαγμένο από τσιμέντο που προέκυψε από… αποφάγια και μόνο;
Φλούδες φρούτων και λαχανικών, ψαροκόκαλα, φαγητά και τρόφιμα που χάλασαν, γλυκά που δεν φαγώθηκαν ότι έμεινε από τα ρεβύθια ή τα φασόλια που δεν έφαγαν τα παιδιά, φύλλα μαρουλιού και ρόκας, όλα τα φαγώσιμα υλικά της κουζίνας θα μπορούσαν να γίνουν όχι μόνο λίπασμα ή καύσιμο αλλά ένα σπίτι που αν το βαρεθείτε μπορείτε και να το φάτε!!!
Οι μηχανικοί  υλικών καθηγητής Yuya Sakai και Kota Machida από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο οι οποίοι ανέπτυξαν τσιμέντο από υπολείμματα τροφίμων το οποίο είναι και… βρώσιμο.
1_14.PNG
Η τεχνολογία

Η τεχνολογία τους μετατρέπει τα υπολείμματα τροφίμων, όπως τα παραπάνω, σε δυνητικά βρώσιμο και βιοδιασπώμενο «τσιμέντο» για κατασκευαστική χρήση.
Διαπίστωσαν μάλιστα, ότι η αντοχή του σε εφελκυσμό ή κάμψη του προϊόντος τους είναι σχεδόν τετραπλάσια από αυτή του συνηθισμένου σκυροδέματος.
Οι Sakai και Machida δηλώνουν ότι ελπίζουν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακουφίζοντας τα προβλήματα που σχετίζονται με τα σπατάλη τροφίμων που εκπέμπουν μεθάνιο όταν σαπίζουν ενώ θάβονται σε χωματερές.
2_13.PNG
Η διαδικασία

Οι ερευνητές ανέπτυξαν την πρώτη διαδικασία στον κόσμο για την παραγωγή τσιμέντου εξ ολοκλήρου από υπολείμματα τροφίμων, κομπόστ δηλαδή.
Πρώτα βρήκαν τρόπο να φτιαξουν σκυρόδεμα υποβάλλοντας σωματίδια κονιορτοποιημένου ξύλου σε θερμική συμπίεση, πέτυχε και αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο με τα αποφάγια.
Η διαδικασία ξήρανσης, κονιοποίησης και συμπίεσης σε τρία στάδια έγινε χρησιμοποιώντας απλούς αναμικτήρες και συμπιεστές που οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να αγοραστούν στο Amazon.
Υπέβαλαν το υλικό σε διαδικασία ξήρανσης, κονιορτοποίησης και θερμικής συμπίεσης σε τρια στάδια με μηχανήματα που μπορεί κάποιος να βρει στην Amazon και κυρίως χωρίς να χρησιμοποιήσουν πλαστικό για την συγκόλληση των υλικών, όπως χρησιμοποιούσαν παλαιότερες μέθοδοι και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να πάρουν τσιμέντο προσαρμόζοντας την θερμοκρασία και την πίεση.
Σε αυτό το υλικό μπορούν να δώσουν ελκυστικό χρώμα, άρωμα και γεύση στο τσιμέντο με αρώματα και καρυκεύματα, της κουζίνας και από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο επιλογές:
α. Ή το υλικό βάφεται με ιαπωνική λάκα ώστε να να προστατεύεται από την υγρασία και τα τρωκτικά,
β. ή χρησιμοποιείται ως έχει ώστε αν κάποιος θελήσει να… φάει το υλικό να μπορεί να το κάνει αρκεί να το σπάσει σε κομμάτια και να το βράσει, σύμφωνα με τον Sakai, όπως στο παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ!
3_7.PNG
Χρήσεις

Ο δρ. Sakai λέει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βρώσιμων αυτοσχέδιων κατοικιών σε περίπτωση καταστροφών.
«Για παράδειγμα, εάν δεν μπορεί να παραδοθεί φαγητό στους εκτοπισμένους, θα μπορούσαν να φάνε αυτοσχέδια κρεβάτια κατασκευασμένα από το βρώσιμο τσιμέντο».
Το βρώσιμο τσιμέντο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και είναι βιοδιασπώμενο, ώστε να μπορεί να θαφτεί όταν δεν χρειάζεται πλέον.
«Η τελική μας ελπίδα είναι αυτό το τσιμέντο να αντικαταστήσει το πλαστικό και τα προϊόντα τσιμέντου, τα οποία έχουν χειρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», είπε ο Machida.
Την μελέτη τους οι δύο μηχανικοί θα την παρουσιάσουν στην 70η Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Επιστήμης Υλικών στην Ιαπωνία.
4_1.PNG
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης