Τελευταία Νέα

Β. Ευρώπη: Στα σκαριά κοινό υποθαλάσσιο αιολικό δίκτυο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Β. Ευρώπη: Στα σκαριά κοινό υποθαλάσσιο αιολικό δίκτυο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θεωρείται κλειδί για τη μείωση της χρήσης ρωσικής ενέργειας

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης συζητούν σχέδια για τη δημιουργία ενός κοινού υποθαλάσσιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα για τη σύνδεση μελλοντικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά η φιλόδοξη πρόταση αντιμετωπίζει χρηματοδότηση και ρυθμιστικές ρυθμίσεις προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters οι ευρωπαίκές χώρες έχουν ανακοινώσει δεσμεύσεις για την κατασκευή τεράστιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, εν μέρει λόγω της ανάγκης να περιοριστεί η μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.
«Όσο πιο αλληλεξαρτώμενοι γινόμαστε στην Ευρώπη, τόσο πιο ανεξάρτητοι θα γινόμαστε από τη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Μάιο στο δανικό λιμάνι Έσμπιεργκ, που χρησιμοποιείται από τους κορυφαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών Vestas και Siemens Gamesa. "Όλοι γνωρίζουμε ότι η παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι εξαιρετική. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να τη χρησιμοποιήσετε, χρειάζεστε ένα δίκτυο και εκεί, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες", είπε.


ευρωωπη2.JPG

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές πώς τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας μπορούν να ανταλλάσσονται διασυνοριακά χωρίς να υπερφορτωθούν τα ήδη τεταμένα χερσαία δίκτυα ή να δημιουργηθεί ένα μπέρδεμα με καλώδια στον βυθό της θάλασσας.

Μια ιδέα που εξετάζεται είναι τα υπεράκτια δίκτυα, με νέα αιολικά πάρκα συνδεδεμένα με κόμβους ή ενεργειακά νησιά και συνδεδεμένα με καλώδια διασύνδεσης που τροφοδοτούν πολλές ευρωπαϊκές αγορές αντί για μία μόνο.Η δανέζική εταιρεία δικτύου Energinet συζητά ήδη τη σύνδεση δύο ενεργειακών νησιών στα δανικά τμήματα της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας με τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Υπάρχουν επίσης συνομιλίες με τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Γερμανία για μελλοντικά έργα, δήλωσε η Hanne Storm Edlefsen, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ενεργειακών νησιών στην Energinet.

Κοινά αιολικά πάρκα

Η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο ανακοίνωσαν σχέδια στα μέσα Μαΐου για την κατασκευή υπεράκτιας αιολικής ισχύος 150 γιγαβάτ (GW) μέχρι το 2050, από μόλις 15 GW σήμερα.

«Αυτό που είναι εντελώς νέο είναι ότι βλέπουμε τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κάτι που γίνεται καλύτερα από κοινού», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας Νταν Γιόργκενσεν.

Ένα δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας εξοικονομεί χρήματα και βοηθά στη διαχείριση της αστάθειας της παραγωγής, με την παραγωγή ανέμου να ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά συχνά ακολουθώντας ένα προβλέψιμο μοτίβο, δήλωσε ο Chris Peeters, Διευθύνων Σύμβουλος του βελγικού χειριστή δικτύου μεταφοράς Elia.

Ένας ενεργειακός κόμβος στη θάλασσα επιτρέπει επίσης στην αιολική ενέργεια που παράγεται να παραμείνει στην ανοικτή θάλασσα μέχρι να τη χρειαστούν οι καταναλωτές στην ξηρά.

"Έχουμε αυτό το νησί, συλλέγει τον άνεμο γύρω του και μετά το φέρνει στην ακτή ή το φέρνει σε άλλο κόμβο που στη συνέχεια μεταφέρεται στην ακτή στη χώρα που έχει τη ζήτηση εκείνη τη στιγμή", είπε ο Peeters. .

Αυτό αποφεύγει την υπερφόρτωση του δικτύου στην ξηρά, ένα κοινό πρόβλημα με τη Γερμανία που πληρώνει συστηματικά τους Δανούς αιολικούς παραγωγούς για να σβήσουν τις ανεμογεννήτριές τους για λίγο για να περιορίσουν τις εισαγωγές και να αποφύγουν την καταπόνηση του δικτύου της.

Χρηματοδότηση

Ωστόσο, η δημιουργία ενός διχτυωτού πλέγματος θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να κατασκευαστεί και πιθανότατα θα κοστίσει περισσότερο από ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Υπάρχει ένα υβριδικό καλώδιο σε λειτουργία στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, το οποίο συνδέει πολλά αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα με τη Δανία και τη Γερμανία, που λειτουργεί από την Energinet και τη γερμανική εταιρεία δικτύων 50Hertz, εκ των οποίων η Elia κατέχει το 80%.

Τα υβριδικά έργα συνδυάζουν στοιχεία παραγωγής και μετάδοσης και συνδέουν δύο ή περισσότερες αγορές, ενώ τα υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα παραδοσιακά στέλνουν την ισχύ τους στην ακτή μέσω μεμονωμένων καλωδίων σε μία μόνο χώρα.


ευρωπη.JPG

Δεν είναι επίσης σαφές ποιος θα επενδύσει και θα αναπτύξει αυτά τα έργα στα οποία συμμετέχουν πολλές χώρες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνουν τη Βρετανία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

"Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλα τα μέρη πρέπει να το κίνητρο να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη υβριδικών έργων και αυτό δεν συμβαίνει επί του παρόντος", δήλωσε ο Ulrik Stridsbaek, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων στην Orsted.

Ο τρέχων κανονισμός δεν επιτρέπει τον απαραίτητο επιμερισμό του κόστους και των εσόδων που θα παρότρυνε όλα τα μέρη να επενδύσουν, επεσήμανε .

Παρόλα αυτά, η Orsted, η οποία έχει κατασκευάσει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων αιολικών πάρκων στη θάλασσα, θεωρεί τα υβριδικά έργα ζωτικής σημασίας για την απελευθέρωση των μελλοντικών δυνατοτήτων της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Αρκετές ακόμη υβριδικές διασυνδέσεις σχεδιάζονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά το βασικό εμπόδιο είναι η έλλειψη σαφούς ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνα με τον Giles Dickson, επικεφαλής του WindEurope.

Ωστόσο, αυτές μπορεί να είναι η καλύτερη λύση βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει μια γρήγορη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής της ικανότητας για να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Soeren Lassen, της Wood Mackenzie. Τα νομικά εμπόδια παραμένουν και κινδυνεύουν με καθυστερήσεις, πρόσθεσε.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης