Μπάιντεν: 24μηνη εξαίρεση από τους δασμούς για τα ηλιακά πάνελ από τέσσερις χώρες

Μπάιντεν: 24μηνη εξαίρεση από τους δασμούς για τα ηλιακά πάνελ από τέσσερις χώρες

Έρευνα του υπουργείου Εμπορίου για τις εισαγωγές προκάλεσε έντονη ανησυχία στη βιομηχανία

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα κηρύξει 24μηνη δασμολογική εξαίρεση τη Δευτέρα για ηλιακά πάνελ από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μετά από έρευνα που πάγωσε τις εισαγωγές και σταμάτησε τα έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω ανησυχίας για τον αντίκτυπο της πολύμηνης έρευνας του Υπουργείου Εμπορίου για το εάν οι εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ παρακάμπτουν τους δασμούς σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η εξαίρεση θα κατευνάσει τις ανησυχίες των εταιρειών οι οποίες πρέπει να διατηρούν αποθεματικά δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσουν πιθανούς δασμούς, είπε μια πηγή που γνωρίζει τα σχέδια του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν θα επικαλεστεί επίσης τον Νόμο Αμυντικής Παραγωγής για να προωθήσει την κατασκευή ηλιακών πάνελ και άλλων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ στο μέλλον, με την υποστήριξη δανείων και επιχορηγήσεων, ανέφεραν οι πηγές.

Κυβερνήτες, νομοθέτες, στελέχη του κλάδου και περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την έρευνα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομικούς δασμούς έως και 250%.

Το ζήτημα δημιούργησε δίλημμα για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, εν μέρει ενθαρρύνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κρατώντας αποστάσεις από τις διαδικασίες έρευνας.

Η χρήση εκτελεστικών μέτρων και η επίκληση του DPA, το οποίο δίνει στους προέδρους κάποια εξουσία στις εγχώριες βιομηχανίες, επιτρέπει στον Μπάιντεν να εκμεταλλευτεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του χωρίς να προσβάλει στην έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου.

Δασμοί

Η διακήρυξη του Μπάιντεν, βασιζόμενη σε έναν εμπορικό νόμο του 1930, θα ισχύει μόνο για τις τέσσερις χώρες και θα εκτελείται παράλληλα με την έρευνα.Ανάλογα με την έκβασή του, θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί σε πάνελ που θα εισαχθούν μετά την περίοδο των 24 μηνών, αλλά η απειλή των αναδρομικών πληρωμών θα είναιεκτός τραπεζιού, πρόσθεσε η πηγή.

Η έρευνα ουσιαστικά σταμάτησε τη ροή των ηλιακών συλλεκτών που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών των ΗΠΑ και το 80% των εισαγωγών.

Είχε σοβαρές επιπτώσεις στη βιομηχανία, σύμφωνα με ομίλους καθαρής ενέργειας, ορισμένοι από τους οποίους ζήτησαν από την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο να την απορρίψει.

«Η δράση του προέδρου είναι μια πολύ αναγκαία ανακούφιση από αυτήν την έρευνα που συντρίβει τη βιομηχανία», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας.«Κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου αναστολής των δασμών, η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψει σε ταχεία ανάπτυξη, ενώ ο νόμος για την παραγωγή αμυντικών προϊόντων βοηθά στην ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας».

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή είναι ζωτικής σημασίας για τον στόχο του Μπάιντεν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50% σε 52% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 2005, καθώς και για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ έως το 2035.

Η έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου ώθησε 19 κυβερνήτες πολιτειών, 22 γερουσιαστές και δεκάδες μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να εκφράσουν ανησυχία με επιστολές προς τον Μπάιντεν.

«Η έναρξη αυτής της έρευνας προκαλεί ήδη τεράστια αναστάτωση στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και θα βλάψει σοβαρά τις αμερικανικές επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας και τους εργαζόμενους και θα αυξήσει το κόστος για τις αμερικανικές οικογένειες όσο συνεχίζεται», ανέφερε μια επιστολή υπογεγραμμένη από γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Martin Heinrich, Δημοκρατικού από το Νέο Μεξικό και του Thom Tillis, Ρεπουμπλικανού από τη Βόρεια Καρολίνα.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης