Απόψεις

Γ. Μανιάτης: Η κρίση μεταφέρει τεράστιο ευρωπαϊκό πλούτο σε χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων

Γ. Μανιάτης: Η κρίση μεταφέρει τεράστιο ευρωπαϊκό πλούτο σε χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων
Άρθρο του κ. Μανιάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» με ημερομηνία 3/6

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, κάνει ευτυχισμένες όλες τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Η Σαουδική Αραβία, εισέπραττε τον Απρίλιο από εξαγωγές πετρελαίου $1 δις την ημέρα (!), σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εσόδων της. Τα συνολικά έσοδα των $30δις/μήνα είναι αυξημένα κατά περίπου 50% σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά εσόδων της, της τελευταίας δεκαετίας.

8_34.JPG


Η μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης (2019-2023) εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών στον πλανήτη, αποκαλύπτει ότι η Κίνα από μόνη της εγκαθιστά τόσες ανανεώσιμες πηγές, όσες σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πράσινη μετάβαση και τη χρήση πρώτων υλών.

Οι τεράστιες παγκόσμιες ανάγκες σε ορυκτές πρώτες ύλες και μεταλλεύματα για την πράσινη μετάβαση, έχουν οδηγήσει σε τρομακτικές αυξήσεις τιμών κάποιων μετάλλων. Στο λίθιο τον τελευταίο ένα χρόνο, η τιμή αυξήθηκε κατά 750%, στο κοβάλτιο κατά 150%, και στο νικέλιο και το αλουμίνιο, κατά περίπου 80%.

9_14.JPG

Στις εγκαταστάσεις ανά τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών επικρατούν ασφαλώς τα φωτοβολταϊκά (κυρίως), καθώς και τα αιολικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά, η παγκόσμια εξέλιξη διαρκούς αύξησης των αποκεντρωμένων φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται από μεμονωμένα άτομα, ενεργειακές κοινότητες, ή εταιρείες κατανάλωσης ηλεκτρισμού, που δυστυχώς, έχουν ελάχιστη συμμετοχή στην Ελλάδα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες απαιτούν για την παραγωγή 3MWh/έτος για ζεστό νερό χρήσης, λιγότερη από τη μισή έκταση που απαιτείται για την ίδια παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Συγκριτικά, ως προς την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας,  τα ηλιοθερμικά έχουν αποδοτικότητα 40-83%, ενώ τα φωτοβολταϊκά έχουν 17-23%, τα συστήματα συμπυκνωμένης (concentrated) ηλιακής ενέργειας 7-25%.

09_13.JPG

Στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, το πράσινο υδρογόνο θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει η σημερινή τιμή του που κυμαίνεται στα $3-7,5/kg να πέσει κάτω από το $1,5/kg. Η Διεθνής Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA) εκτιμά ότι οι τεχνικές δυνατότητες για παραγωγή φθηνού πράσινου υδρογόνου έως το 2050 βρίσκεται κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική (2.715 EJ) και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (2.023 EJ). Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Ωκεανία αναμένεται να καταλάβουν σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή της τάξης των 1.100-1.300 EJ. Αντίθετα η Ευρώπη, που έχει κάνει σημαία της το πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει να αρκεστεί στα μόλις 88 EJ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης