Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Politico: Πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες απειλούν τον πλανήτη

Politico: Πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες απειλούν τον πλανήτη
Η στρατηγική της πολυτέλειας ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως προειδοποιεί από την πλευρά της η Marion Tima, ειδική μεταφορών στη Greenpeace

Παρόλο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν πλέον λιγότερα αυτοκίνητα… εισπράττουν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με το Politico.

Αυτό, όπως αναφέρει η ανάλυση, οφείλεται στη στροφή τους στη χρήση των ελλιπών πόρων που έχουν στη διάθεσή τους (ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία), για την κατασκευή των ακριβότερων μοντέλων τους.«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παραγωγής, επομένως δίνουν προτεραιότητα στα premium μοντέλα, επειδή τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα», εξηγεί στο Politico αναλυτής της Moody’s.

Η τάση στην αγορά

Τον Μάιο, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στα διαθέσιμα μοντέλα της, δίνοντας έμφαση κυρίως στα πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ πιο μικρά μοντέλα, όπως τα A και B Class αναμένεται να βρεθούν εκτός παραγωγής.

Η Audi, που ανήκει στη Volkswagen, κινείται προς αντίστοιχη κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της Audi, δήλωσε τον Μάιο στην Frankfurter Allgemeine ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα περιορίσει την παραγωγή των φθηνότερων μοντέλων και «θα δώσουμε έμφαση σε αυτό που κάνουμε καλύτερα: premium αυτοκίνητα».

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα

Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική της πολυτέλειας ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως προειδοποιεί από την πλευρά της η Marion Tima, ειδική μεταφορών στη Greenpeace.
«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που προσπαθούν να πουλήσουν περισσότερα ακριβά αυτοκίνητα εν μέσω κλιματικής κρίσης, περιορισμένων πόρων και ενός εξαντλημένου πλανήτη, είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», λέει χαρακτηριστικά.

Εκτός των άλλων, οι τεράστιες μπαταρίες που απαιτούν τα ηλεκτροκίνητα πολυτελή SUV θα μπορούσαν να χωριστούν και να τροφοδοτήσουν ακόμη και τρία μικρότερα οχήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης