ΕΕ: «Ένεση» ρευστότητας 1,43 δισ. ευρώ σε Ρουμανία και Κροατία για πράσινες επενδύσεις

ΕΕ: «Ένεση» ρευστότητας 1,43 δισ. ευρώ σε Ρουμανία και Κροατία για πράσινες επενδύσεις
Οι μονάδες θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (8/6) ότι χορηγεί 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία και την Κροατία για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών τους συστημάτων, στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων για το 2030.

Ειδικότερα, η Ρουμανία θα λάβει 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών πάρκων και δύο μονάδων αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου, ανέφερε η Επιτροπή. Οι μονάδες θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία.

Αναφορικά με την Κροατία, θα της χορηγηθούν 40 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Με τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, θα πολλοί τομείς θα προσεγγίσουν την κλιματική ουδετερότητα» σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans. «Επιπλέον, αυτή η μεγάλη οικονομική ένεση είναι διαθέσιμη για την έναρξη έργων που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ενεργειακής μας μετάβασης ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Σημαντική χορήγηση ρευστότητας

Παράλληλα, τα κράτη μέλη Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία και Ουγγαρία θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για παρόμοιες επενδύσεις. Κατά συνέπεια, η ΕΚ χορηγεί συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη 45 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, του εκσυγχρονισμού των ενεργειακών δικτύων και της ενεργειακής απόδοσης στον ενεργειακό τομέα, τη βιομηχανία, τα κτίρια, καθώς και τις μεταφορές.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης