Εμπόδιο για τις ΗΠΑ η μετάβαση στις ΑΠΕ λόγω έλλειψης μπαταριών

Εμπόδιο για τις ΗΠΑ η μετάβαση στις ΑΠΕ λόγω έλλειψης μπαταριών
Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας σε κράτη που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σημαντική καθυστέρηση στα έργα μπαταριών που αποσκοπούν στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνεται στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον δώδεκα έργα αποθήκευσης που προορίζονταν να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο εφοδιασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναβλήθηκαν, ακυρώθηκαν ή επαναδιαπραγματεύθηκαν καθώς οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών και ο ανταγωνισμός από τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων μειώνουν την προσφορά.

Ο προσδιορισμός της απειλής

Η επιβράδυνση των εγκαταστάσεων μπαταριών σε κλίμακα κοινής ωφελείας απειλεί τον ρυθμό της μετάβασης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να απελευθερώσει το δίκτυο από άνθρακα έως το 2035.

Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας σε κράτη που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η Καλιφόρνια. Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, επειδή επιτρέπει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται όταν λάμπει ο ήλιος ή φυσάει ο άνεμος.

Οι προειδοποιήσεις

Οι καθυστερήσεις αφορούν πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη και η Τζόρτζια, με τους παρόχους μπαταριών όπως η Tesla και η Fluence να προειδοποιούν για διακοπές στην παροχή. Οι καθυστερήσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, κυμαίνονται από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

Παράλληλα, η Wood Mackenzie είπε στο Reuters ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις τρέχουσες προοπτικές της για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ κατά 5,9 GW φέτος λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων διαταραχών της αγοράς, αφού οι εγκαταστάσεις έφτασαν το 2021 περίπου στα 2/3 από ό,τι αρχικά περίμενε. Οι τιμές για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα 3/4 των οποίων παράγονται στην Κίνα, έχουν εκτοξευθεί έως και 20% από πέρυσι. Αυτό γιατί το κόστος λιθίου και νικελίου αυξάνονται ενώ τα lockdowns έχουν διακόψει τις κατασκευές.

Οι καθυστερήσεις

Τέλος, η πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, που προκλήθηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τους πιθανούς δασμούς στις ασιατικές εισαγωγές, επηρέασε επίσης την ανάπτυξη της αποθήκευσης. Η κατασκευή αποθηκευτικού χώρου παράλληλα με την ηλιακή ενέργεια επιτρέπει στις εγκαταστάσεις να διεκδικούν ομοσπονδιακή πίστωση φόρου που δεν υπάρχει για αυτόνομες μπαταρίες. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από τους δασμούς για δύο χρόνια σε πάνελ από χώρες που επηρεάστηκαν.

Τα εμπόδια αυτά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη περίπου 14,7 GW αποθήκευσης μπαταριών των ΗΠΑ υπό ανάπτυξη, μερικά από τα οποία οι κρατικές αρχές ήλπιζαν ότι θα ήταν σε θέση να αποτρέψουν τις διακοπές ρεύματος ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Μεταξύ των πρόσφατων καθυστερήσεων είναι 535-MW αποθήκευσης που αναπτύσσει η Ameresco για τη Νότια Καλιφόρνια Edison, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της πολιτείας. Αναμένει μόνο ένα μέρος του έργου,  περίπου 300 MW να τεθεί σε σύνδεση μέχρι τον Αύγουστο.

Η Central Coast Community Energy (CCCE), η οποία αγοράζει ηλεκτρισμό για λογαριασμό 430.000 πελατών σε πέντε κομητείες της Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει επίσης καθυστερήσεις σε έξι έργα καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 122 MW αποθήκευσης, που απαιτούνται για την κάλυψη των απαιτήσεων καθαρής ενέργειας που ορίζει η πολιτεία. Στο σύνολό τους οι καθυστερήσεις αγγίζουν τους 6-12 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης