Ενέργεια

Προ αδιεξόδων η Ευρώπη - Μεγαλύτερη η αύξηση επιτοκίων στο 0,75% για την FED

Προ αδιεξόδων η Ευρώπη - Μεγαλύτερη η αύξηση επιτοκίων στο 0,75% για την FED
Η Ευρώπη δείχνει στην παρούσα φάση να είναι εκτεθειμένη στον εφοδιασμό LNG και σε αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους

Ανησυχτικά σημάδια που πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ έχουν σκιάσει, μέχρι φοβίσει για τις πρροπτικές της οικονομίας σε συνδυασμό με την μεγάλη αβεβαιότητα των ενεργειακών τιμών.
Ο υψηλός πληθωρσιμός στις ΗΠΑ στο 8,6% που συνδυάζεται με την αβεβαιότητα της ύφεσης και την μεγάλη άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 3,8% για παράδειγμα η δεκαετία της Ιταλίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την απόλυτη θύελλα, που μπορεί να πλήξει καίρια την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη δείχνει στην παρούσα φάση να είναι εκτεθειμένη στον εφοδιασμό LNG και σε αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους που υπομονομεύει άμεσα την ανάπτυξη και απειλεί με στασιμοπληθωρισμό.
Μοιάζει να μην έχει λύσεις και αυτό είναι ένα στοιχείο που επεσήμαναν κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές στα Ποσειδώνεια.

https://www.worldenergynews.gr/%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1/articles/535194/marinakis-prokopiou-lathos-i-emmoni-ton-kyroseon-xatziioannou-o-polemos-kathysteri-tin-prasini-metavasi

Παράλληλα η Ursula von der Lyen μιλά για τομές στην αγορά ηλεκτρισμού, στοιχείο που δείχνει ότι πλέον υπάρχει ανησυχία σε κορυφαίο επίπεδο.

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/535341/fon-der-laien-i-agora-ilektrismoy-tis-ee-den-leitourgei-pia-prepei-na-allaksei

Μεγαλύτερη η αύξηση επιτοκίων της FED

Έτσι τώρα σύμφωνα με το Reuters ανοίγει το θέμα για αύξηση 0,75% των επιτοκίων έναναντι του αρχικού 0,50% στην επόμενη σύνοδο της FED με στόχο να οδηγηθεί στο 3% το επιτόκιο στο τέλος του έτους.
Ο πληθωρσιμός ξεπέρασε τις ανησυχίες βγαίνοντας στο 8,6% με τον δομικό στο 6% ένανατι 5,9% που ήταν το consesus.
O S&P κινείται στα επίπεδα των 3.900 μονάδων , έχοντας χάσει πάνω από 200 μονάδες σε 3 περίπου ημέρες.

Θετικό στοιχείο η υποχώρηση όλων των βιομηχανικών commodities αλλά και του φυσικού αερίου -3% στα 8,6 δολ/mmbtu.
Πετρέλαιο, Αλουμίνιο, Νικέλιο και Ψευδλαργυρος είναι όλα στο downside.

H πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε σειρά αδιεξόδων και η ευρωπαϊκή ηγεσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει την στάση της προς εξέυρεη λύσεων.


Τι αναφέρει το bankingnews.gr


Πτώση σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, λόγων του καλπάζοντος πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εκτοξεύθηκε στο +8,6% και ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves.
Την ίδια στιγμή, «φωτιά» πάρει οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό διετές να αγγίζει το 2,9%.
Το δε 10ετές ξεπέρασε το +3,11%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore ISI, Julian Emanuel, οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και -30%, στις 2.900 μονάδες, εάν η ένταση του πληθωρισμούς και της αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -2,34%, στις 31.519 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί -2,7%, στις 3.909 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει πτώση -3,44%, στις 11.350 μονάδες.

Περισσσότερα:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/627930/sell-off-sti-wall-logo-plithorismoy-sto-2-o-s-p-500-o-nasdaq-2-12-megales-apoleies-2-2

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης